SDP-ov Apsurdistan: Vlasnika praonice koji je snimio prijetnje prijavili DORH-u zbog "neovlaštenog snimanja"!

Foto: Index (Na fotografiji: Joško Đelum, vlasnik praonice u Orebiću)

"AUDIO zapis sa snimkom eventualne prijetnje pročelnika Područnog ureda Dubrovnik, zaprimljen je u Središnjem uredu Porezne uprave, a s obzirom da su člancima 139 i 143. Kaznenog zakona opisana kaznena djela prijetnje i zvučnog snimanja, navedeni audio zapis dostavljen je Državnom odvjetništvu na nadležno postupanje", stoji u odgovoru Porezne uprave kada smo ih upitali jesu li upoznati s audio snimkom u kojem se prijeti Jošku Đeldumu, vlasniku praonice rublja u Orebiću.
 
Naime, pročelnik Porezne uprave u Dubrovniku, kako nam je objasnio Đeldum, nekoliko dana nakon što je nastala audio snimka ostvario svoju prijetnju: poslao mu je poreznu inspekciju te zbog 10 kuna zatvorio Đeldumovu radnju. 
 
> Ekskluzivna audio snimka: Kad šef dubrovačke Porezne prijeti! Liniću, objasni ovo!
 
Kako smo već pisali, Đeldumovi problemi s šefom Porezne u Dubrovniku krenuli su kada je slučajno u Zračnoj luci sreo pomoćnika ministra financija Borisom Lalovcem te u razgovoru kritizirao glavnog dubrovačkog poreznika. No, Porezna uprava ne želi se sada baviti poviješću sukoba i ulogom Linićeva pomoćnika. 
 
Imenovanje oca Linićeva zamjenika nije predmet interesa Porezne
 
Naime, jasno su nam dali do znanja da se nemaju namjeru baviti sadržajem snimke. Ne vide zapravo ništa sporno u cijelom slučaju jer kažu da se porezni nadzor može obavljati kod svih poreznih obveznika te da svaka pravna ili fizička osoba podliježe poreznom nadzoru "ovisno o činjenicama koje treba provjeriti ili utvrditi".  Porezna se ne misli baviti ni činjenicom da je šef dubrovačke Porezne uprave došao s mjesta šefa Nadzornog odbora HTP-a Orebić, a da ga je ondje zamjenio Obrad Lalovac, otac Linićeva zamjenika Borisa Lalovca! 
 
"Porezna uprava nije nadležna komentirati razrješenja niti imenovanja članova nadzornih odbora trgovačkih društava u HTP Orebić, već se isto donosi na glavnim Skupštinama društava", kažu nam u Poreznoj upravi. 
 
Đeldum: Nemam ni kune poreznog duga, imam samo osobni sukob!
 
Đeldum je o slučaju dubrovačkog poreznika obavijestio gotovo sve od ureda predsjednika, premijera pa do ministra Slavka Linića, no do sada je zapravo primio samo jedan "odgovor". Naime, kako nam je rekao, iz poreznog ureda iz Dubrovnika najavili su posjet u četvrtak kako bi izvršili nadzor nad Đeldumovim knjigovodstvom.
 
"Što da radim? Nemam kune poreznog duga. Nikada nisam imao problema. Za dva dana, nakon svega ovog što sam proživio, ponovno su se najavili iz dubrovačke Porezne uprave da mi žele provjeriti kompletno knjigovodstvo. Ovo je represija. Nemam ništa protiv borbe koju su najavljivali iz Ministarstva financija protiv onih koji varaju državu. Dapače podržavam to. Ali ovdje je riječ o osobnom obračunu i šefu porezne koji ima zaleđe u zamjeniku ministra Linića. Sada je jasno da je ono što je govorio u snimci zapravo istina, a na snimci jasno kaže da je iza njega Lalovac. Sada sam i sam to shvatio", kaže Đeldum za Index.  
 
Kako je zatvorena radnja zbog 10 kuna
 
Podsjetimo kako su, prema onom što nam je rekao Đeldum, dvije ženske osobe došle u njegovu radnju nakon isteka radna vremena te molile da im se opere jedna bijela majica. Zaposlenica je prvo odbila taj posao jer je radno vrijeme isteklo, no na uzastopne molbe ipak je uzela majicu, pristavši je oprati bez naknade. 
 
"Kada su se vratile nešto iza 18 sati istoga dana, htjeli su joj dati 50,00 kuna, što je ona odbila primiti, a odbila je primiti novac uopće, jer nije ovlaštena za primanje novca, ali su joj one ipak ostavile 20,00 kuna i otišle. Istoga dana su me telefonski pozvale te, iako sam bio na službenom putu tražile da se vratim u Orebić da bi obavile porezni nadzor. Došao sam u večernjim satima u Orebić, gdje su mi pojasnile da je obavljena usluga pranja majice, koja usluga iznosi 10,00 kuna, te da im nije izdan račun niti obračunat PDV od cca 2 kune", prepričavao nam je Đeldum koji smatra da se radi o čistom "namještanju navodnog prekršaja" te nezakonitom postupanju poreznih inspektorica.  
 
Đeldum je također audio snimku predao DORH-u kao dokaz da mu se prijetilo te da je prijetnja ostvarena zatvaranjem njegove radnje. U svakom slučaju, priča se nastavlja.  

Pročitajte više