SDP-ovci spremni za novi unutarstranački napad na Milanovića

Foto: FAH

U SUBOTU u jutarnjim satima na Iblerovom trgu u Zagrebu ponovo će se okupiti članovi Glavnog odbora SDP-a. Malo tko očekuje maratonsko zasjedanje poput onog na kojem je početkom lipnja iz SDP-a izbačen Slavko Linić, ali da će svejedno biti napeto, u to nema sumnje.

Na dnevnom redu Glavnog odbora SDP-a samo su tri točke. Najprije će potvrditi Ivu Josipovića kao svog kandidata za predsjednika RH, zatim će imenovati koordinatore izbornih jedinica (koje je Zoran Milanović ionako već odredio ličnim dekretom), a zatim slijedi najuzbudljivija točka dnevnog reda koja nosi naziv - "Razno".

Milanović leti nakon što izgubi parlamentarne izbore

Za očekivati je da će se povesti rasprava koja će opet naglasiti raskol unutar SDP-a; jedna frakcija sastoji se od Milanovića i njegovih pristaša, a druga mahom od nezadovoljnika iz zagrebačke i riječke stranačke organizacije okupljenih oko Zlatka Komadine, Tonina Picule, Davora Bernardića i Rajka Ostojića.

Ova potonja frakcija Milanovića bi najradije detronizirala i provela unutarstranačke izbore. Komadina je, uostalom, već najavio kandidaturu za šefa SDP-a, slične ambicije navodno ima i Picula, a ni bivši ministar zdravlja Ostojić sigurno ne bi propustio priliku da postane šef stranke, kad bi se takva prilika ukazala. A da bi njihov san postao stvarnost, potrebna im je upravo većina glasova u Glavnom odboru.

Glavni odbor, kao najviše tijelo stranke, ima ovlasti da razriješi dužnosti čak i predsjednika SDP-a, te da raspiše nove unutarstranačke izbore. No, ne očekuje se da će Milanovićevi protivnici tako nešto tražiti već ovog vikenda. U SDP-u su svjesni da su iduće izbore ionako praktički izgubili pa će taj poraz iskoristiti da se riješe Milanovića i ustroje novo stranačko vodstvo.

Milanović će morati odgovarati zbog užasnog rejtinga

A do tada će mu nastaviti potkopavati autoritet unutar stranke. Za očekivati je da će Komadina oštro napasti Milanovića, te tražiti od njega odgovor na pitanje zbog čega je rejting SDP-a na najnižim razinama koje dobar dio članstva pamti. Na udaru će se Milanović naći i zbog naglog jačanja ORaH-a bivše SDP-ovke Mirele Holy, koji prema zadnjim istraživanjima bolje stoji od SDP-a u Rijeci i Istri.

Većim potresima u SDP-u ova sjednica Glavnog odbora ipak neće rezultirati. Plan stranačkog vodstva je sada, kako već odavno šuškaju politički kuloari, konsolidirati se iza Ive Josipovića, ne bi li mogli barem predsjedničke izbore proglasiti pobjedom koja im je nasušno potrebna, nakon što ih je HDZ dvaput pomeo na europskim izborima, te odnio većinu glasova i na lokalnim izborima.

Pročitajte više