"SNH nije neka tvrdoglava organizacija, ali je Ministarstvo pod svaku cijenu tražilo da se `nezaposleni` izbrišu iz naziva"

PALJBA na relaciji Sindikat nezaposlenih Hrvatske - Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, nastavlja se. Nakon što je jučer SNH najavio tužbu zbog odbijenice za upis u registar udruga, a Ministarstvo se o svemu očitovalo, iz SNH je danas stigao i odgovor na priopćenje Ministarstva, koje vam prenosimo u cijelosti:

"Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava izdalo je dana 21. kolovoza 2012. godine priopćenje povodom tužbe Sindikata nezaposlenih Hrvatske (SNH) zbog odbijanja upisa Sindikata nezaposlenih u registar udruga koji se vodi kod toga Ministarstva. U priopćenju Ministarstva se navodi da ne postoji pravni temelj za upis Sindikata nezaposlenih Hrvatske te se iz konteksta izvlače članci Ustava RH, Zakona o radu i Statuta SNH, kojim se pokušava obrazložiti odbijanje SNH da se upiše u registar udruga na temelju odredbi Zakona o radu.

Pravni temelji za osnivanje i registraciju SNH su:

Članak 43. Ustava RH glasi: SVAKOM se jamči pravo na slobodno udruživanje radi zaštite njihovih probitaka ili zauzimanje za socijalna, gospodarska, politička, nacionalna, kulturna ili druga uvjerenja i ciljeve.

Radi toga SVATKO može slobodno osnivati sindikate i druge udruge, uključivati se u njih ili iz njih istupati u skladu sa zakonom.

U članku 60. Ustava RH se govori da radnici mogu osnovati svoje sindikate, ali se ne isključuje i pravo drugih da osnuju sindikat, jer da članak 60. Ustava RH to predviđa onda bi on bio u koliziji odnosno kontradiktornosti sa člankom 43. Ustava RH koji navodi da "SVATKO" može osnovati sindikat.

Nitko, pa ni Ministarstvo nema pravo riječ SVATKO prevoditi u riječ NETKO po svome nahođenju.

Odredba 43. Ustava RH je najvjerojatnije prepisana iz niza međunarodnih konvencija, povelja i obvezujućih međunarodnih ugovora koji na isti način reguliraju ovo pravo.

Članak 232.Zakona o radu stavak 1. koji je lex specijalis izričito navodi:"Sindikat može utemeljiti najmanje deset punoljetnih poslovno sposobnih fizičkih osoba"

Dakle uopće ne postoji ograničenje tko može osnovati sindikat, zaposleni ili nezaposleni, a osnivači i članovi našeg Sindikata su i zaposleni i nezaposleni i studenti i umirovljenici.

Odredba članka 232. Zakona o radu je u potpunosti sukladna članku 43. Ustava RH, u protivnom ako bi se te odredbe tumačile kao ih tumači Ministarstvo, onda bi odredba članka 232. Zakona o radu bila kontradiktorna članku 60. Ustava RH, jer prema tom članku radnici imaju pravo osnovati Sindikat, a u članku 232. Zakona o radu ne postoje nikakva ograničenja, već izričito piše da "Sindikat može utemeljiti najmanje deset punoljetnih poslovno sposobnih fizičkih osoba"

SNH nije neka tvrdoglava organizacija, te je budući da se radi o specifičnoj udruzi kod naziva sindikata bio spreman i na kompromis te promijeniti naziv tako da se zove Sindikat nezaposlenih i zaposlenih na određeno Hrvatske, ali Ministarstvo nije niti na to pristalo, već je pod svaku cijenu tražilo da se izbriše riječ "nezaposleni", a što bi za SNH značilo odustajanje i od same svrhe organiziranja sindikata.

  • U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava su nam sugerirali da se obratimo Ministarstvu uprave, ali su nam u tom ministarstvu decidirano odgovorili da je registracija Sindikata u nadležnosti Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.
  • Tužitelj se u potpunosti slaže sa stavom Ministarstva uprave, da su pitanja rada i nezaposlenosti u nadležnosti Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, međutim nismo dobili logičan odgovor od Ministarstva uprave zbog čega je u njihovom registru Sindikat umirovljenika Hrvatske i Sindikat biciklista, a po njima to ne bi mogli biti nezaposleni samo zato što u svom nazivu imaju riječ sindikat.
  • Po tome ispada da Vas jedno ministarstvo ne želi registrirati zato što u nazivu imate riječ "nezaposleni" a kod drugog ministarstva se ne možete registrirati jer u nazivu imate riječ "sindikat"

Tvrdnja da u Statutu tužitelja postoje nelogičnosti i kontradiktornosti odnosno odredbe o pravu na zastupanje kod poslodavaca ili sklapanje kolektivnih ugovora, apsolutno ne stoji, jer su ove riječi istrgnute iz konteksta Statuta, jer Ministarstvo ispušta iz vidi da su članovi ovog sindikata i zaposleni na određeno vrijeme i radnici koji rade, a ne primaju plaću, dakle one kategorije radnika koje su jednom nogom na Zavodu za zapošljavanje, a učlanili su se upravo u ovaj Sindikat za koji smatraju da će zastupati njihove interese, te ako imate kao članove i ove kategorije zaposlenih radnika, onda je i logično da Statutom uredite njihovo zastupanje kod poslodavaca.


Članovi ovog sindikata su također i umirovljenici i studenti koji su svjesni da je rješenje pitanja nezaposlenosti i zaštita prava obespravljenih radnika ujedno i rješenje njihovih mirovina i budućeg zaposlenja.

I na kraju da konačno dajemo odgovore na sve zločeste komentare:

  •  SNH nije skupio niti jednu kunu članarine i ne traži niti od koga bilo kakve novce.
  •  Predsjednica SNH je nezaposlena osoba, a u SNH kao i svi članovi radi volonterski.
  •  Zahvalni smo svima koji nam pružaju stručnu i logističku podršku, a osobito Demokratskoj stranci žena (inicijatoru osnivanja SNH), Hrvatska stranka zelenih, Volim Hrvatsku, Zelenoj stranci, SRP-u i ostalima, mnoštvu udruga i pokreta od kojih smo i do sada imali punu potporu, a također i mnoštvu pojedinaca koji nam pružaju potporu.
  •  Zahvalni smo i Hrvatskoj udruzi sindikata, Novom sindikatu i ostalim sindikatima koji nas podržavaju.
  •  Posebnu zahvalnost iskazujemo svim hrvatskim medijima, koji vrlo objektivno i svestrano prate naš rad.

Sindikat nezaposlenih Hrvatske pružiti će ruku svakome koji ima za cilj rješavanje problema nezaposlenosti i zaštitu obespravljenih radnika.

Sindikat nezaposlenih Hrvatske je organizacija koje se ne može potkupiti ili ucijeniti, jer mi smo izgubili osnovno ljudsko pravo - pravo na rad i jedino što nam je ostalo, to je naše dostojanstvo i nada u promjene koje će biti za dobrobit svih građana Hrvatske".

U Zagrebu, 22. kolovoza 2012. godine,
Zlatana Perković, predsjednica SNH

Pročitajte više