Sabor raspravlja o zemljišnim knjigama - Miljenić: Neće se naplaćivati uvid u elektroničke knjige

Foto: Goran Mehkek/Cropix

SABOR raspravlja o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama.

"Izmjene zakona o zemljišnim knjigama omogućit će da se jednaki problem jednako riješi u svakom dijelu zemlje", rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavljajući zakon u Saboru. Osnovat će se Visoki zemljišni sud koji će ujednačiti sudsku praksu.

Zemljišne knjige ubuduće će se voditi samo u elektroničkom obliku, a ministar Miljenić opovrgnuo je medijske napise da će se uvid u elektroničke knjige naplaćivati rekavši da se to neće dogoditi.

"Naravno da se nikada neće naplaćivati uvid, jer vi morate imati javnu zemljišnu knjigu, i ona je bitna i transparentna i svaki građanin mora moći vidjeti što je tamo. Ako se to i dogodi, onda će se naplaćivati ako će se podaci koristiti u komercijalne svrhe. Svi mi to financiramo, to je sve iz poreza, to financiraju svi građani, ali ako to netko dalje naplaćuje, logično je da sudjeluje barem u održavanju sustava", rekao je između ostalog ministar.

"Nećete više morati otići na Krk ili na Brač da bi dobili za ono što je tamo. Otići ćete u Zagreb na gruntovnicu i to ćete dobiti"

"Ono što radimo ovdje je ujednačavanje prakse. Osnivamo jedan jedini Visoki zemljišno-knjižni sud. Dakle, svi žalbeni postupci idu na jedan sud, na razini cijele države", najavio je krajem prošle godine ministar pravosuđa Orsat Miljenić najveću novinu reforme zemljišno-knjižnog sustava u kojem se jedan predmet prosječno rješava 34 dana, a negdje čak više od 300 dana. Različita je i praksa drugostupanjskih presuda.


Zakonske izmjene, koje su u drugom čitanju, trebale bi osigurati pravnu sigurnost i pojednostavljeni postupak. Pretpostavka su i za kreiranje nacionalne digitalne zemljišne knjige, pa će se izvadak moći pribaviti bilo gdje. "Znači nećete više morati otići na Krk ili na Brač da bi dobili za ono što je tamo. Otići ćete u Zagreb na gruntovnicu i to ćete dobiti. I to je jedna stvar koja ne samo da je predviđamo sada u zakonu kao tehničku mogućnost, nego smo blizu i realizacije. Dakle, ona ide i u stvarnost", najavio je tada Miljenić.

Zbog interesa lokalnih jedinica izmjenama se određuje pravni okvir za sufinanciranje ili financiranje postupka osnivanja i obnove zemljišnih knjiga kao preduvjeta gospodarskog razvoja, no pritom će se ujedno riješiti i svi postupci svih građana, a ne samo oni koji su zanimljivi jedinici lokalne samouprave, objasnio je zimus ministar "pravu malu reformu" od koje su velika očekivanja.

Buran saborski tjedan zastupnici bi trebali zaključiti glasovanjem o dosad raspravljenim točkama.

Pročitajte više