Saborska stanka zbog javnog duga, Kajin: Do 2016. dug će narasti na 250 milijardi kuna

Foto: FAH

EUROSTATOVI podaci o porastu hrvatskog javnog duga bili su u petak razlogom za stanku na početku zasjedanja Hrvatskog sabora, koji je najavio raspravu o sasvim drugoj temi - Zakonu u poljoprivredi.

"Želimo upozoriti na Eurostatove podatke o porastu javnog duga Hrvatske, pa tražimo stanku", rekla je Vesna Škare Ožbolt (DC), kojoj su se u zahtjevu pridružili i, Ivan Šuker (HDZ), nezavisni Branko Vukšić i Jadranka Kosor te zastupnik Istarskih demokrata Damir Kajin.

"To samo pokazuje da Hrvatska ni u 2014. nije uspjela stabilizirati razinu javnog duga, da se vrlo sporo provode strukturne reforme, reforme javnog sektora. Gotovo bih rekla da nijedna vlada do sada nije našla tu čarobnu formulu kako efikasno, brzo i na dobrobit ove zemlje izvršiti restrukturiranje javnog sektora", rekla je Škare Ožbolt.

Kajin: Živimo iznad svojih mogućnosti

Škare Ožbolt ističe kako je Hrvatskoj potrebna strategija upravljanja javnim dugom, kao i Zakon o javnom dugu, dok HDZ-ov Ivan Šuker napominje kako se o javnom dugu treba raspravljati u okviru proračuna, a nezavisni Damir Kajin upozorava da živimo iznad svojih mogućnosti.


"Što bi zakon o javnom dugu mogao donijeti, jer zakon smo mi. U onom trernutku kad se digne ruka za proračun, dignuli ste ruku za povećanje javnog duga i ne znam što bi promijenili zakonom", rekao je Kajin.

"Mi ćemo kraj ove godine sigurno dočekati sa 250 milijardi javnog duga. Živimo iznad mogućnosti. najveći dio javnog duga tiče se institucija izvan proračuna. Samo Hrvatske autoceste i autocesta Rijeka-Zagreb imaju ili u javnom dugu sudjeluju sa 33 mlrd. kuna. I mi se jednostavno moramo probuditi iz sna", kaže Kajin.

Prema najnovijim podacima Eurostata, hrvatski javni dug krajem trećeg tromjesečja 2014. godine dosegnuo je 78 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), skočivši u godinu dana za 7,3 postotna boda.

Udio duga Hrvatske u BDP-u povećao se u trećem tromjesečju 2014. na godišnjoj razini sa 70,7 na 78 posto, pokazuju preliminarni podaci europskog statističkog ureda objavljeni u četvrtak.

Pročitajte više