Sam sebi najviše dužan: Kerum progurao i treću firmu kroz predstečajnu nagodbu

Foto: Hina

KAO ŠTO smo i najavili, Kerum je bez ikakvih problema provukao i treću firmu kroz predstečajnu nagodbu. Prošlog mjeseca usvojen je, naime, plan restrukturiranja i za Adriatic, tvrtku kojom je Kerum gradio hotel Marjan. Nije iznenađenje, jer Kerumove firme držale su više od 90 posto utvrđenih tražbina. Najjači vjerovnik je nećakov Sapor sa 112 milijuna kuna, dok Kerum d.o.o., koji je prvi prošao kroz predstečajnu nagodbu koncem siječnja, drži 29,2 milijuna kuna. Tu su i Kerum trgovina s 2,1 milijuna te Kila s 4,3 milijuna kuna utvrđene tražbine.

Ministarstvo financija odbilo žalbe Hypo banke i Kanaana: Vjerovnici bili pod utjecajem dužnika

Nisu svi bili zadovoljni usvojenim planom restrukturiranja. Tako se tvrtka Kanaan iz Donjeg Miholjca žalila na nagodbu Kerum d.o.o., ali ih je Ministarstvo financija u drugostupanjskom upravnom postupku odbilo s obrazloženjem da je sve obavljeno po zakonu.

Kanaan se žalio da su vjerovnici koji su glasali za prihvaćanje plana bili pod utjecajem dužnika, tj. Keruma, koji je, navodi se u žalbi, bio široke ruke kod utvrđivanja tražbina vjerovnika. Kanaan se požalio kako su stvarni vjerovnici nadglasani te kako su na nagodbu pristali samo dužnikovi vjerovnici, tj. Kerumove firme, koje su se, kako je Index već pisao, pojavili kao većina novoutvrđenih tražbina kojima je dug Kerum d.o.o. sa 571 milijun kuna skočio na čak milijardu i 700 milijuna kuna.

Na predstečajnu za Kerum d.o.o. žalila se i Hypo banka, no žalba im je odbijena kao neosnovana. Žalili su se na priznatu tražbinu po kreditu za hotel Marjan koja se u trenutku otvaranja postupka sastojala od 254 milijuna kuna glavnice i gotovo 32 milijuna kuna kamata i troškova. Od ukupno 286 milijuna, priznato im je 250 milijuna kuna. Hypo banka je tražila poništenje rješenja o planu financijskog restrukturiranja jer im je Kerum kao sredstvo osiguranja tražbina založio bezvrijedne dionice Adriatica. Žalba je odbijena jer se Hypo banka nije odrekla prava na odvojeno namirenje pa se u postupku predstečajne nagodbe ne utvrđuju njegove tražbine pa je prvostupanjsko tijelo pravilno postupilo kada nije utvrdilo tražbine žalitelja, stoji u rješenju Ministarstva financija Samostalnog sektora za drugostupanjski upravni postupak. 

Ministarstvo financija otpisalo milijun kuna tražbine

Inače, Keruma je predstečajna za Adriatic bacila u trošak od 35 kuna bruto za troškove zaštitara angažiranog za ročište. Za Nevu Kerum troškovi su bili nešto veći, 2.631 kuna, što uključuje najam dvorane i troškove zaštitara za održana ročišta. 

Ministarstvo financija otpisalo je inače uoči ročišta milijun kuna tražbine prema Adriaticu. 

> Predstečajni igrokaz: Kerum izvlači firme kroz predstečajnu nagodbu jer je sam sebi najveći dužnik

> Linić pomogao i Kerumu: Nakon predstečajne kupio novi Mercedes i parkirao ga nasred Rive
 

Pročitajte više