Samocenzura i politička korektnost: Vodeći američki mediji odbili objaviti karikature Muhameda

Screenshot: Twitter

VODEĆI američki mediji u srijedu su većinom odbili objaviti kontroverzne karikature muslimanskog proroka Muhameda nakon što su islamistički fundamentalisti ubili 12 ljudi u redakciji satiričkog tjednika Charlie Hebdo.

Karikature su objavili pojedini online izvori poput Daily Beasta i Slatea, no većina velikih publikacija kakve su New York Times, Wall Street Journal, Reuters i Associated Press nisu pokazale materijale pozivajući se na statute i uredničke smjernice.

"Nakon pažljivog razmatranja, urednici Timesa su zaključili da je opisivanje karikatura u pitanju dovoljno informativno da bi čitatelji razumjeli današnju priču," napisala je glasnogovornica New York Timesa Danielle Rhoades Ha u emailu.

Bill Marimow, urednik Philadelphia Inquirera za Reuters je rekao: "Nema okolnosti pod kojima ćemo objaviti karikature. Ideja da uvrijedimo desetke milijuna muslimana umjesto da karikature opišemo riječima ne podrazumijeva tešku odluku".

Predstavnici Reutersa, Slatea i Daily Beasta nisu ponudili povratne informacije o svojim uredničkim odlukama, dok je glasnogovornik AP-a rekao da se agencija već dugo pridržava smjernice prema kojoj se susteže od korištenja provokativnih fotografija.

Wall Street Journal je tijekom jučerašnjeg izvještavanja ponudio šaku provokativnih karikatura Charlie Hebdoa, među kojima su i one koje zbijaju šale s velikim religijama pa tako i islamom, no niti na jednom od objavljenih crteža nije bilo Muhameda.

"Naš globalni tim je posvećen izvještavanju i objavljivanju vijesti uz objašnjenje konteksta i s tom će praksom nastaviti usprkos užasnim događaja. Mi se svakodnevno ponovno posvećujemo osnovnim vrijednostima medijske slobode," napisao je u emailu za Reuters Gerard Baker, izvršni urednik Journala.

AP je objavio fotografiju Stephane Charbonniera, urednika Charlie Hebdoa koji je ubijen u napadu, no sa fotografije je uklonjen magazin s karikaturom Muhameda kojeg je Charbonnier držao u rukama.

Pročitajte više