Sanader na suđenju za Fimi mediju: Koja je moja uloga? Što ja radim tu?

Foto: Guliver Image/Getty Images

BIVŠI premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader na zagrebačkom Županijskom sudu danas bi trebao nastaviti s iznošenjem obrane u slučaju Fimi media.

HDZ nije lopovska stranka, niti je pokrala Hrvatsku", izjavio je Sanader.

"Evo i jučer slušam u Saboru da je to lopovska stranka, da je to stranka koja je pokrala Hrvatsku. To nije točno. Niti je HDZ lopovska stranka, niti je pokrala Hrvatsku. Da je HDZ lopovska stranka, mi danas ne bismo bili ni u NATO-u ni u Europskoj uniji", rekao je Sanader i dodao:

"Sve što smo radili, radili smo u uvjerenju da radimo dobro. Da je bilo drugačije, ne bi Hrvatska demokratska zajednica pobijedila i 2007. godine na izborima s istim uspjehom kao i 2003. godine", rekao je Sanader.

"Ovo je čisti povijesni revizionizam koji ja krvavo plaćam"

Birače ne možeš prevariti, dodao je. Ponovno je odbacio sve optužbe, ističući da je žrtva političkog progona. Tvrdi da su svi koji ga terete i sami inkriminirani.

"Ovo je čisti povijesni revizionizam koji ja krvavo plaćam", zaključio je Sanader.

Bivši premijer se u svojem donošenju obrane dotaknuo i iskaza Nevenke Jurak.

"Gospođa Jurak o meni ne zna ništa. Sve što govori, govori da je čula od Barišića. Gospođa Pavošević također. Mladen Barišić kaže da je on zvao predsjednika uprave, a ni jedan predsjednik uprave ga ne spominje, čak ga nisu ni pitali to predstavnici optužbe, ali su to stavili u optužnicu, a jedan jedini koji ga spominje je rekao da to nije točno. Gdje je ta organizacija, gdje sam ja tu, gdje je moja uloga, što ja radim tu?", rekao je Sanader.

"Na spomenutom se sastanku nije govorilo o Fimi mediji"

Spomenuo je sastanak u Vladi 2007. s predstavnicima državnih poduzeća i bivšim rizničarem HDZ-a Mladenom Barišićem i rekao da se na tom sastanku uopće nije govorilo o Fimi mediji.


"Navodno se na kraju sastanka, kad sam ja odlazio, se poteglo ime te firme, Fimi medije. Neki su rekli da sam se ja okrenuo Barišiću i pitao kako se zove ona tvrtka. To su neki svjedoci ovdje rekli. Ja se toga ne sjećam."

Odbacio je navode iz optužnice da je on tada naredio da se sklapaju poslovi s Fimi medijom mimo javne nabave i bez stvarne potrebe. "Što su oni govorili prije i poslije tog sastanka, to ne znam", rekao je Sanader.

"Čak iz ove perspektive danas ne mogu reći tko je bio inicijator tog sastanka. To nije bio sastanak na kome su se dogovarale stranačke financije, znači financiranje stranke da ta javna poduzeća s Fimi medijom rade poslove, a onda Fimi media daje taj novac Hrvatskoj demokratskoj zajednici. To nije bila svrha tog sastanka", naglasio je bivši premijer i predsjednik HDZ-a.

"Jarnjak je lažnim svjedočenjem trgovao svojim statusom"

Sanader je jučer prstom upro u bivšeg glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka. Prozvao ga je da je lažnim svjedočenjem protiv njega trgovao svojim statusom i od osumnjičenog postao svjedok USKOK-a, unatoč tome što se zauzeo za njega kod Carle del Ponte i spasio ga od Haaga.

"Ja sam mu to ispričao, a Jarnjak mi je rekao: 'Ja i devet pokoljenja mojih potomaka će ti biti zahvalni'. Nisam mislio ovo pričati i evo kako mi se zahvalio, i on i devet pokoljenja. Nije sačekao ni drugo", rekao je Sanader iznoseći obranu.

"Nemam što reći nego da je smiješan da je spao na to, ali ga razumijem, mora se braniti", komentirao je Jarnjak.

"To već spada u ono što sam rekao na sudu kao svjedok i to ne mogu komentirati. To ostaje tamo tako kako sam rekao i kod svega toga ja i dalje ostajem", rekao je Jarnjak.

Iznošenje obrane nastavlja se 14. listopada.

Pročitajte više