Sanader ponovo odbacio optužnicu u slučaju Fimi media: "USKOK mijenja optužnicu kako njegov konj za utrku mijenja svoj iskaz"

Foto: Hina

SUĐENJE u slučaju Fimi media ušlo je u završnu fazu. USKOK će u srijedu iznijeti završne riječi, nakon čega slijede okrivljenici koji su se i danas očitovali na treću po redu izmjenu optužnice. Ivo Sanader ju je ponovo odbacio uz opasku kako se ona mijenja kako Mladen Barišić, kojeg je nazvao USKOK-ovim 'konjem za utrku', mijenja svoj iskaz. Poručio je i da se ne srami ničega što je radio na čelu HDZ-a i Vlade.

U posljednja dva tjedna USKOK je optužnicu izmijenio čak dva puta što je za Sanadera očiti dokaz da je ona na klimavim nogama.

"Ona je utemeljena na konstrukciji koja nije ničim dokazana tijekom postupka, a USKOK mijenja optužnicu kako njegov glavni konj za utrku mijenja svoj iskaz. I Barišić i USKOK mijenjaju optužnicu kako im odgovara. Da kojim slučajem ovaj postupak traje dulje, možda bi opet".

I danas ponavlja kako mu Barišić nije bio prijatelj, a kamoli desna ruka kako je iskazivao na sudu. Sve njegove konstrukcije demantirali su brojni svjedoci, rekao je Sanader te naglasio kako je jedna u nizu Barišićevih laži i teza da je Jadranki Kosor prilikom predaje vlasti rekao da se izbori dobivaju s dvije trećine novca ispod stola.

"Što bi jedan ravnatelj carine imao raditi na primopredaji dvoje premijera, jednoga koji odlazi i jednoga koji dolazi, to bi naprosto bilo neprimjereno. Tvrdim da to nije logično ni normalno i tvrdim da se to nije dogodilo".

Tražio je Sanader u tri navrata tijekom 80-ih i početkom 90-ih gradski stan, no na to je, kaže, imao puno pravo s obzirom na funkcije koje je tada obnašao.

"Ne sramim se nijednog od tih zahtjeva, ne sramim se ni svog porijekla koje nije bilo imućno, niti se sramim svega onoga sam radio u životu, uključujući i dva mandata predsjednika Vlade i deset godina predsjednika stranke".

Ostali optuženici ostali su pri svojim ranijim obranama, a HDZ-ov pravni zastupnik Vladimir Terešak ponovio je odštetni zahtjev od 50 milijuna kuna koliko stranka potražuje od okrivljenika.

"Prisvajao se novac koji je pripadao stranci i u tom dijelu je HDZ oštećen, a ovaj sud neće odlučivati o njihovom imovinsko-pravnom zahtjevu, mi ćemo ga ostvarivati u zasebnoj parnici".

Suđenje se nastavlja u srijedu iznošenjem završnih riječi USKOK-a, nakon čega slijede optuženici. 

Pročitajte više