Sapunica od natječaja: Baldasar miče svog čovjeka kojeg je tek stavio u Kazališno vijeće GKM-a

Foto: Hina

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar muku muči s postavljanjem ravnatelja Gradskog kazališta mladih Split. U tijeku je treći natječaj, a Kazališno vijeće uskoro će dobiti novog člana. Široj javnosti potpuno nepoznati Nikola Dudak zamijenit će Anđela Mojsovića, liječnika kojeg je Baldasar instalirao u Kazališno vijeće u listopadu prošle godine umjesto Nele Sisarić.

Stanić, Miliša, Glavina

Nije Mojsović tako pošteno ni zagrijao stolicu, a već odlazi. Zašto, javnosti nije objašnjeno. U kuloarima se može čuti da nije bio na Baldasarovoj liniji, odnosno, da je bio za nekog drugog kandidata umjesto onoga kojeg preferira gradonačelnik Splita. Navodno je Mojsović bio za glumca Belmonda Milišu, iza kojeg stoji dugogodišnja ravnateljica kazališta Ljubica Srhoj, dok je Baldasar sklon glumici Silvani Stanić, supruzi splitskog odvjetnika Darka Stanića, partnera Evelina Tonkovića, zamjenika ministra unutrašnjih poslova.

Uz Stanić i Milišu u finale trećeg natječaja ušao je i Filip Glavina, direktor Kazališta Licem u lice, sin poznatog glumca Ratka Glavine, koji je svojedobno imao i sudski postupak za zloporabe u Gradskom kazalištu lutaka te je na kraju osuđen, a branio ga je upravo Tonković.

Za čelnu fotelju Gradskog kazališta mladih konkurirali su još i glumac Mijo Jurišić, arhivar splitskog HNK Zvonimir Smajić te zaposlenica Službe za kulturu Grada Splita Selma Katunarić, no odbijeni su zbog nepotpune dokumentacije.

I sa većinom Kazališnog vijeća Baldasar ne može do željenog kandidata

Dramatično finale natječaja nije iznenađenje, s obzirom da su drugi natječaj također obilježile iznenadne ostavke i smjene u Kazališnom vijeću. Tako je bivši predsjednik vijeća SDP-ov Igor Novaković dao ostavku baš kada se trebalo odlučiti o prijedlogu za ravnatelja. Bez Novakovića Vijeće se odlučilo za glumca Ivu Perkušića, no prijedlog nije ni došao na glasanje, jer ga je Novakovićeva nasljednica Ana Gruica povukla kada je bilo očito da neće dobiti podršku vijećnika.

Perkušića su napali jer nema potrebne godine radnog staža, već radno iskustvo. U međuvremenu je Statut GKM-a promijenjen u tom dijelu pa se traži staž, ne više iskustvo.

Zanimljivo je da je prvi natječaj Baldasar poništio nedugo nakon što je ušao u Banovinu. Htio je imati kontrolu i svoje članove u Kazališnom vijeću, njih troje od petoro, što bi trebalo biti dovoljno da se ravnatelj izabere po ukusu vlasti. No, pokazalo se da to i nije baš tako, čak i kada Baldasar postavlja većinu Kazališnog vijeća.

Faraonski status v.d. ravnateljice Srhoj

Unatoč hokejaškim izmjenama Baldasar tako još nije stvorio preduvjete da se konačno odabere kandidat po njegovom guštu, a valja vidjeti hoće li mu se konačno posrećiti sa Dudakom.

Natječaji se redaju kao na tekućoj traci, a kazalište i dalje vodi Ljubica Srhoj, koja je s pet mandata i 20 godina stekla faraonski status. Kako se nasljednik još nije pronašao, Baldasar joj je dodijelio prefiks v.d. te ostavio na čelnoj poziciji unatoč tome što je Index pisao kako je svoj privatni apartman punila novcem iz kazališta pružajući smještaj gostujućim glumcima. Index je otkrio i kako je Srhoj gotovo cijeli posljednji mandat odradila bez ugovora, što možda najbolje pokazuje apsolutnu nebrigu Grada Splita za kulturne institucije kojima rukovodi.

 

 

 

 

Pročitajte više