"Sastanak Milanovića i Pavića dokaz je korupcije na najvišem političkom nivou i dokaz vođenja podzemne politike"


"OBJAŠNJENJE Vlade o sastanku premijera Zorana Milanovića i vlasnika EPH Ninoslava Pavića je najava da se Milanovića proglasi starijim gospodinom koji ima problema sa prostatom, ali nikoga nije briga za njegovu prostatu, narod više zanimaju njegovi problemi s nekom drugom ranom medicine. Obrazloženje Vlade je prozirno i pokazuje da je sukob interesa na najvišem političkom nivou u Hrvatskoj samo eufemizam za korupciju", rekao je za Index politički analitičar Davor Gjenero.


Kaže kako Hrvatska u pristupanju EU nije napredovala jer SDP sudjeluje u političkom skandalu izigravajući preuzete obaveze vezane za pravosuđe, a taj je skandal puno veći od skandala Perković.

"To se odnosi na tužbu Josipa Leke protiv Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je bio uvjet za zatvaranje pregovora u poglavlju pravosuđa. Po tom bi se zakonu formirala komisija za sprječavanje sukoba interesa koja bi imala pravo uvida u financijske transakcije državnih dužnosnika i funkcionera. Ta prava su stornirana jer je Ustavni sud pogrešnom protumačio Lekin zahtjev na pravo na privatnost državnih dužnosnika", rekao je Gjenero.

Ističe kako je Vlada ukidanjem tog Zakona izigrala obvezu iz pristupnih pregovora i ostavila Hrvatsku bez tijela koje bi sprječavalo korupciju među državnim dužnosnicima. Vlada, dodaje, misli da može činiti što želi pa tako kaže, i imamo ovo ponašanje premijera što dokazuje i susret s Pavićem.

"I taj susret i način po kojem ga Vlada nastoji relativizirati pokazuje da ima naznaka da u privatnom ponašanju premijera Milanovića postoji evidentan rizik od korupcije", rekao je Gjenero. Zaključio je kako nitko od građana neće povjerovati da je susret bio slučajan, pogotovo ne na putu za WC.

Puhovski: Državno vodstvo od 2000. u intimnom je odnosu s EPH

Žarko Puhovski, politički analitičar, za Index je rekao da je bilo samo pitanje vremena kad će se premijer Zoran Milanović sastati sa vlasnikom EPH Ninoslavom Pavićem. Kaže kako je ovo sitni incident u odnosu na to da je državno vodstvo konstantno od 2000. godine u intimnom odnosu s EPH.


"Svi premijeri su to činili, a najmanje je Jadranka Kosor, zato su nju i najviše kritizirali. To  je praksa Vlade zadnjih 13 godina. Sloboda medija je relativizirana, a neki mediji privilegirani", rekao je Puhovski.

Kaže kako s druge strane ljudi koji imaju veliku količinu novca mimo demokratske procedure utječu na vlast.

"Treba samo pogledati koliko je "tajni" Jutarnji list objavio (od sms-a s Vladimirom Zagorcem, što je mogao dobiti samo od policije), da bi se vidjelo da se ne radi o istraživačkom novinarstvu, nego je Jutarnji neka vrsta biltena vlasti. U usporedbi sa Sanaderom, Pavić sad Milanoviću znatno više povlađuje jer je sad u ozbiljnim financijskim problemima pa treba Vladu", rekao je Puhovski.

"Sastanak Milanović - Pavić dokaz je vođenja podzemne politike"

Što se tiče sastanka premijera Zorana Milanovića i vlasnika EPH Ninoslava Pavića, Lalić ističe da je to već dugogodišnji običaj Pavića da se sastaje sa šefovima hrvatske Vlade.

Pavić se kaže, susretao sa Sanaderom u Dubravkinom putu, jednom je tome i sam svjedočio, a priča se da su se nalazili i u Rossiniju.

"Pavić, baš kao i Davor Butković, ima sklonost za konzumiranjem politike i kontaktiranjem s političkim vrhom u restoranima. No, ako su se Pavić i sad Milanović, ovog puta susreli javnost je o tome trebala biti obaviještena, jednako kao i o tome o čemu su razgovarali i što su zaključili", rekao je Lalić.

Upravo su se dodaje, na takvim tajnim sastancima dogovarale razne stvari poput one 2007. kad se promijenila stopa PDV-a za novine zbog čega je HDZ i uspio pobijediti na izborima.

"Ovakvi sastanci premijera i pripadnika medijske elite govore da kod nas i dalje vlada podzemna politika, a upravo smo zbog takvog načina vođenja politike došli u takvu ekonomsku, kulturnu i političku, ne bih rekao krizu, nego agoniju", rekao je Lalić.

Pročitajte više