Saudijski ministar: Boli nas briga za pad cijena nafte, Rusija ne zaslužuje tržišni udio kojeg ima

Foto: freeimages.com

SAUDIJSKI ministar za naftu Ali Naimi već mjesecima zabavlja i zabrinjava investitore svojim izjavama, a to je uspješno ponovio i u posljednjem intervjuu za žurnal Middle East Economic Survey (MEES).

Naimi je naime rekao da Saudijska Arabija ne mari za pad cijena nafte. "Hoće li pasti na 20, 40, 50, 60 dolara je potpuno beznačajno," rekao je ministar.

>Nafta pada prema 60 dolara, Rusija dizanjem kamata pokušava spasiti rubalj

Za razliku od Rusije, Saudijska Arabija si može dopustiti takav nemar, ona ima efikasnu proizvodnju i godinama je gomilala zalihe novca za slučaj da se odigra scenarij kojem svjedočimo u posljednjim mjesecima, objašnjava Naimi.

Rusija si s druge strane ne može dozvoliti smanjenje broja bušotina i pumpi  "jer njena naftna polja i tehnologija nisu toliko dobre kao saudijske," kaže.

Opaska stiže u trenutku kad analitičari propitkuju treba li Saudijska Arabija smanjiti proizvodnju i tako spriječiti urušavanje cijena nafte, odnosno "spasiti Rusiju". 

>Rusija pred novim slomom: Stvaraju se uvjeti za promjenu režima, Putin bi mogao izgubiti vlast 


Ministar se pokazao hladno proračunat i po tom pitanju, pa za MEES izjavio da Rusija ne "zaslužuje tržišni udio" kojeg ima.

"Ja želim jednu stvar učiniti jasnom. Nije pošteno od OPEC-a tražiti rezanje. Mi smo najmanji proizvođač, mi proizvodimo manje od 40 posto globalnog outputa. Mi smo najučinkovitiji proizvođač. Za nas je nepojmljivo da smanjimo proizvodnju nakon analize koju smo proveli," rekao je Naimi, a prenosi Financial Times.

Pročitajte više