Savica kao novo Travno: Na jedinom uređenom parku planira se izgradnja crkve, a postoje alternativne lokacije

Foto: H-alter.org

OSAM godina nakon slučaja Travno, identična se situacija događa u naselju Savica. Na dijelu prostora tamošnjeg središnjeg i jedinog uređenog javnog parka planira se izgradnja crkve, iako za nju mjesta ima na alternativnoj lokaciji, čime bi park sačuvao svoj prostorni integritet, a naselje dobilo crkvu, piše H-alter.


Predmetni park u ovom trenutku još uvijek nema, niti je ikad imao službeno ime, a uskoro će biti imenovan u čast Marije Ružičke Strozzi, što je već u proceduri. Početkom godine, za izgradnju crkve i uređenje budućeg parka Marije Ružičke Strozzi raspisan je javni natječaj koji je u tijeku. S planiranom izgradnjom crkve, baš kao i slučaju Travnog, i na Savici je sve legalno i sukladno GUP-u.

Prostor parka ima namjenu zelene površine - tematskog parka (Z4). Riječ je o prostorima na kojima je moguća izgradnja sportsko-rekreativnih, ali i vjerskih sadržaja, uz neka ograničenja koeficijenta izgrađenosti. Dakle, piše H-alter, osim samog izbora lokacije za crkvu, u čitavoj priči problematičan je i sam GUP koji za lokaciju koja bi trebala biti isključivo parkovna (Z1) dopušta tematsku izgradnju na zelenoj površini koja je odavno definirana i zaživjela kao javni park. Na takvim lokacijama vjerskim objektima jednostavno nije mjesto i to bi trebalo na taj način i regulirati. "Pitanje se može postaviti i da li je, kada i zašto prostor prenamijenjen iz Z1 u Z4? Dakako, postavlja se i pitanje zašto bi se crkva uopće gradila na gradskom zemljištu? Izgradnja crkve, naime, nije javni interes kao što bi to bila izgradnja ambulante ili škole koje su namijenjene svima", piše H-alter.

U konkretnom slučaju riječ je o planiranoj i nepotrebnoj devastaciji parka koja se vrlo lako mogla izbjeći odgovornijim pristupom u kojem bi na prvom mjestu bio interes Zagreba, a ne Crkve koja je, čini se, inzistirala na u naselju središnjoj lokaciji za crkvu.

Činjenica je da za izgradnju crkve postoji volja i potreba vjernica i vjernika i to treba poštovati, no ta želja ne bi trebala biti ispunjavana nauštrb parka, već se može realizirati na alternativnoj lokaciji u sklopu naselja. Problem, dakle, nije crkva kao takva, već gradnja u parku.

S raspisivanjem natječaja koji je u tijeku, organizirana je lokalna peticija koja nije protiv crkve, već je protiv gradnje u parku, a koja za sad nije polučila veću vidljivost i u tome smislu treba ohrabrenje aktera iz civilnog društva koji se i inače bave pitanjima (javnog) prostora.

U slučaju Savice, gdje se na najavljenu devastaciju parka gotovo nitko nije oglasio, i gdje u ovom trenutku ne postoji značajnija građanska inicijativa koja bi se borila za park (a ne protiv crkve), postavlja se pitanje da li je ta bitka unaprijed izgubljena ili tek počinje, piše H-alter.

Pročitajte više