Savjet nacionalnih manjina: Za financiranje iz fonda od 59,7 milijuna kuna prijavljeno 1358 programa

Foto: Ilustracija

NA JAVNI poziv za sufinanciranje programa kulturne autonomije nacionalnih manjina za 2015. godinu iz područja informiranja i izdavaštva, kulturnog amaterizma i manifestacija, bilateralnih sporazuma i ugovora, prijavljeno je 1358 programa, rečeno je na sjednici Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske u srijedu.

Za provedbu tih programa nevladine udruge i ustanove nacionalnih manjina predložile su izdvajanje ukupno 59,7 milijuna kuna, što je 9,8 posto sredstava manje nego u 2014. godini.

Na javni poziv prijavila se 101 udruga i ustanova s 209 organizacijskih oblika (podružnica, beseda, matica, pododbora i kulturno-umjetničkih društava), što je 6,5 posto manje udruga i ustanova nego lani u 2014. godini, kada ih se bilo 210.

Savjet je donio zaključak da će Vladi uputiti inicijativu za izmjenom zakona kojima bi se uredila neregulirana problematika statusa predstavnika nacionalnih manjina kao neprofitnih pravnih osoba. Odbor za nacionalne manjine Gradske skupštine Grada Zagreba predložio je izmjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o registru vijeća, koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

Na sjednici je Savjet, među ostalim, razmotrio politički program stranke Održivi razvoj Hrvatske-ORaH. Zaključio je da se ne slaže s dijelom programa koji se odnosi na manjinsku problematiku.

Savjet je izvijestio o prihvaćanju pokroviteljstva Ureda predsjednika Hrvatskog sabora nad znanstvenim skupom Nacionalne manjine u demokratskim uvjetima na temu "Ostvarivanje prava nacionalnih manjina u uvjetima krize".

Pročitajte više