Savjet za nacionalne manjine: Zbog krize 11 posto manje novca za programe manjina

Foto: Hina

U OVOJ godini Hrvatska će za programe kulturne autonomije nacionalnih manjina izdvojiti 33,7 milijuna kuna, što je za 11 posto manje nego lani, rečeno je na današnjoj sjednici Savjeta za nacionalne manjine.

Predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer napomenuo je da zbog krize u proračunu ima manje novca za sve hrvatske građane, pa tako i za udruge nacionalnih manjina.

Proračunski novac trebao bi pridonijeti razvoju kulturne autonomije manjina, zato su programi i odgovorno trošenje sredstava osnova za odlučivanje o tome koga će se financirati, rekao je Tolnauer dodajući kako je Savjet i u kriznim vremenima nastojao nikoga ne oštetiti.

Poručio je da se Savjet neće rukovoditi sistemom uravnilovke, već će prednost imati sadržaji i programi koji se mogu opravdati pred svim građanima Hrvatske.

Odabrane 83 udruge

Na javni poziv Savjeta pristiglo je 1364 programa, a povjerenstvo je odabralo 83 udruge. Neke su otpale jer su novo osnovane pa još nemaju pravo na financiranje, a tri zbog loših izvješća o utrošku novca. Njih 25 dobilo je rok od 90 dana da tehnički prilagode svoje programe.

Član Savjeta Mile Horvat rekao je kako je Klub manjinskih zastupnika u Hrvatskom saboru svjestan da zbog stanja u državnom proračunu nema dovoljno novaca, te je predložio da Savjet ubuduće prije donošenja prijedloga za financiranje bar neformalno kontaktira članove, kako bi udrugama koje zastupaju znali obrazložiti zašto se nešto financira, a nešto ne.


Član Savjeta Bashkim Shehu smatra da udruge nisu ravnopravne, odnosno da one koje pripadaju većim manjinama, a koje posjeduju nekretnine i iznajmljuju ih, svejedno dobivaju više novca.

Navodeći da je integracija ključna, upitao je kako će se integrirati romska manjina "ako novac dobivaju samo za svirku".

Tolnauer je ponovio da su kriteriji za dodjelu novca sadržaj programa i transparentno trošenje novca i odbacio sumnju da brojčano veća manjina dobiva više novca.

Juhas predložio reviziju rada KUD-ova

Šandor Juhas, član Savjeta iz Saveza mađarskih udruga, zamjerio je financiranje programa Demokratskog saveza Mađara, koji tim novcem financira političke aktivnosti. Isto tako, rekao je, financira se i tiskanje manjinskih časopisa koji ne zadovoljavaju uvjete.

Predložio je da im se novac smanji, odnosno da se dva lista spoje u jedan i da se kroz njega ne promiče pojedina politička opcija. Također je predložio reviziju rada KUD-ova.

Tolnauer mu je odgovorio da se tijekom godina naslušao međusobnih optužbi, ali Savjet nije mjesto koje bi bilo arbitar ili talac odnosa među mađarskim udrugama.

Predstavnik Roma Veljko Kajtazi podsjetio je kako nije ispunjeno obećanje o povećanju sredstava romskoj, bošnjačkoj i albanskoj manjini, te je predložio da se to još jednom ipak razmotri.

Član Savjeta Dragan Crnogorac podsjetio je da su u tri godine sredstva za programe manjina smanjena za 20 posto, tako da manjine podnose veliki teret krize.

Na sjednici se čulo kako su i ove godine, kao i ranijih, stigli "smiješni" prijedlozi za sufinanciranjem programa svinjokolje, motokrosa, fišijade itd.

Pročitajte više