Sedam do osam tisuća eura mjesečno: Hoće li se budući europarlamentarci iz Hrvatske odreći dijela plaće u humanitarne svrhe?

Foto: AFP

IZBORI za Europski parlament glavna su politička tema posljednjih dana. Jučer su iz SDP-a najavili da će njihovi europarlamentarci primati hrvatsku plaću za vrijeme europskog mandata, a razliku u primanjima uplaćivati u humanitarne svrhe. Oporbeni saborski zastupnici na različit su način komentirali SDP-ove najave, odnosno odgovarali na pitanje bi li i oni pristali na takav potez smanjena plaće.

"O tome se treba razgovarati i dogovarati. Ovako, na način na koji je puštena ta informacija, meni se čini da je ona isključivo karakter predizborne kampanje za izbore za koje još uvijek ne znamo kada će se održati", rekao je HDZ-ov Gordan Jandroković.

Plaća između sedam i osam tisuća eura privlači svakog potencijalnog europarlamentarca, a laburist Nikola Vuljanić smatra da nije na stranci da odluči da se netko treba odreći dijela plaće.

"Nikakva partija ne može ni o kakvim plaćama bilo koga donositi odluku. To nije partijska odluka. Partija donosi odluke o nečem sasvim drugom. To koliko će i što će čovjek napraviti sa svojom plaćom, to je njegova privatna stvar", smatra Vuljanić.

HDSSB-ov Boro Grubišić: "Humanitarno djelovanje, humanitarni rad i humanitarno odricanje je svojstvo i dužnosnika HDSSB-a, ali i mladeži i drugih dijelova stranke. Prema tome, zašto ne bih i kao europarlamentarac djelovao i na tom polju odričući se dijela plaće", istaknuo je Grubišić.

Pročitajte više