Šef Eurogrupe: Prekidamo sve razgovore s Grčkom do kraja referenduma, najviše mi je žao Grka

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem objavio je kako se svi razgovori prekidaju do završetka grčkog referenduma u nedjelju.

"NEĆE biti razgovora u nadolazećim danima, niti na nivou Eurogrupe, niti između grčkih vlasti i institucija o prijedlozima ili financijskim sporazumima. Sada ćemo jednostavno pričekati rezultat nedjeljnog referenduma. Nakon što rezultat bude poznat, djelovat ćemo dalje.

Zaključno, moram reći kako mi je jako žao zbog nastale situacije, s obzirom na snažnu želju grčkog naroda koji želi ostati u Europi i koji želi ostati dio eurozone. U tim nastojanjima u potpunosti podupiremo grčki narod", kazao je Jeroen Dijsselbloem, šef Eurogrupe, javlja BBC.

"Euroskupina je jedinstvena u odluci da se čeka ishod refrenduma prije bilo kakvih daljnjih razgovora", poručio je preko twittera slovački ministar financija Peter Kažimir.

Cipras: Grci, glasajte "protiv"

Premijer Grčke Aleksis Cipras danas se nakon višesatnog iščekivanja konačno se pojavio pred televizijskim kamerama. U izvanrednom obraćanju kojeg je čitava Europa iščekivala veći dio dana poručio je da će se referendum o predloženim mjerama štednje ipak održati.

> Cipras popustio i izazvao raskol u Europi: Hollande želi dogovor odmah, Merkel ne želi ni čuti


"Na referendumu nećemo glasati o izlasku iz eurozone. I dalje smo za pregovaračkim stolom", kaže Cipras, te dodaje, kako prenosi The Guardian, da su "europski kreditori na stol odmah stavili bolju ponudu, čim je referendum najavljen".

Grčki premijer poručuje da očekuje zaključke današnjeg sastanka Eurogrupe - skupine koju čine ministri financija eurozone. "Ukoliko od njih stigne pozitivna poruka, odmah ćemo krenuti u sklapanje dogovora", tvrdi Cipras, ali u svom govoru nije izložio detalje novog plana reformi kojeg je predložio "troiki", a koji je danas iscurio u europske medije.

"Glas 'protiv' je glas za europske vrijednosti"

No, Cipras je također pozvao svoje sugrađane da na referendumu glasaju protiv predloženih mjera štednje. Objasnio je da je "referendum jači od odluke vlade", te mu utoliko daje snažniju poziciju za pregovaračkim stolom.

"Glas 'protiv' nije glas za napuštanje Europe, već za povratak europskim vrijednostima, za sporazum koji će biti socijalno pravedan i kazniti one koji promiču korupciju", kazao je Cipras, te dodaje da o njegovoj predanosti Europi svjedoči i činjenica da se prije godinu dana kandidirao za predsjednika Europske komisije.


"Nikad nisam očekivao da nam demokratska Europa neće dati dovoljno vremena i prostora da organiziramo referendum. Sramota je da gledamo ove neugodne scene zato što su nam zatvorili banke upravo zato što smo htjeli ljudima osigurati pravo da glasaju", kazao je Cipras.

Europsko vijeće: Referendum ne zadovoljava demokratske standarde

Iz Njemačke je, podsjećamo, Ciprasu jasno poručeno da se pregovori o novom paketu pomoći za Grčku neće voditi dok god ne stignu rezultati referenduma koji se održava u nedjelju. Kazali su to kancelarka Angela Merkel i ministar financija Wolfgang Schäuble.

Referendum u Grčkoj najavljen za 5. srpnja ne ispunjava smjernice Vijeća Europe, posebno onu koja kaže da bi birači trebali imati najmanje dva tjedna prije glasovanja, objavila je međunarodna organizacija. Vijeće također ističe da zbog kratkih rokova nije u stanju poslati promatrače. Iako nema automatskih posljedica, stav Vijeća Europe ukazuje na zbunjenost koju brojni Grci osjećaju oko hitno sazvanog referenduma na kojem će odlučiti prihvaćaju li ili odbijaju prijednog međunarodnih kreditora.

"Ne prejudiciramo ishod referenduma", rekao je glasnogovornik Daniel Holtgen.

Dodao je da je glavni tajnik Thorbjorn Jagland u medijima već podsjetio da bi prema smjernicama birači trebali znati referendumsko pitanje najmanje dva tjedna prije glasovanja i da bi referendum trebali nadzirati promatrači.

"To nije moguće (uzimajući u obzir kratak rok) i glavni tajnik je potvrdio da Vijeće Europe nije pozvano da pošalje promatrače", rekao je Holtgen.

 
 
 
 

Pročitajte više