Šefovi AZOP-a traže zaštitu iz Europe: "Žrtve smo političkog pritiska i medijskog mobbinga"

Foto: AZOP

AGENCIJA za zaštitu osobnih podataka (AZOP) u petak je na svojoj internetskoj stranici objavila pismo kojim su njezini čelnici Anto Rajkovača i Dubravka Dolenc zatražili zaštitu Europske komisije, nakon što je Vlada predložila da ih se razriješi zbog uklanjanja imovinskih kartica dužnosnika sa stranica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Povjerenstvo je nedavno objavilo kako je AZOP zatražio da se iz objavljenih imovinskih kartica izbrišu podaci o bračnom stanju i broju djece, te detalji o kreditima i neto plaći dužnosnika prije stupanja na dužnost. Kako nije imalo tehničke mogućnosti da u roku od osam dana, koji je odredio AZOP, ukloni samo dio podataka, Povjerenstvo je odlučilo sa stranica maknuti kompletne imovinske kartice.

Takav je postupak u medijima protumačen kao pokušaj prikrivanja podataka o dužnosnicima pa je Sabor, na prijedlog Kluba SDP-a, izmijenio Zakon o sprječavanju sukoba interesa i utvrdio da se ti podaci moraju objaviti, nakon čega su kartice vraćene na stranice Povjerenstva.

Unatoč tumačenju AZOP-a da oni nisu tražili uklanjanje kartica, već samo dijela podataka koje smatraju osobnima, Vlada je Saboru predložila smjenu ravnatelja Agencije Ante Rajkovače i njegove zamjenice Dubravke Dolenc.

Tvrde da su žrtve "medijskog mobbinga"

Dvoje čelnika u pismu Europskoj komisiji tvrde kako je riječ o političkom pritisku na tijelo koje bi po europskom pravu moralo biti neovisno, a žale se i na medijski linč protiv AZOP-a i njegova rukovodstva.

Navode i da je odluka AZOP-a u medijima predstavljena na sasvim iskrivljen način, "u smislu da prikriva informacije te da je odgovorna za uklanjanje kartica, što je kleveta".

Uvjereni su da se cijela stvar trebala rješavati u upravnom sporu, koji je Povjerenstvo i najavilo. Umjesto toga se, kažu, sve pretvorilo u "političko pitanje i medijski mobbing usmjeren na Agenciju i njeno rukovodstvo".

Rajkovača i Dolenc podsjećaju da su imovinske kartice vraćene na stranice Povjerenstva, ali da je Vlada dva dana kasnije Saboru predložila njihovo razrješenje. "To je izravno uplitanje u svakodnevni rad Agencije i, bez sumnje, znatno ometanje neovisnosti agencije od strane vlade", tvrde čelnici AZOP-a u pismu Europskoj komisiji.

Uvjereni su da je riječ o kršenju prava EU, a pozivaju se na slučaj razrješenja mađarskog povjerenika za zaštitu osobnih podataka 2011., tri godine prije isteka njegova mandata. Zbog tog slučaja Europska komisija Mađarsku je tužila Europskom sudu pravde, a presuđeno je da je riječ o kršenju neovisnosti mađarskog tijela za zaštitu osobnih podataka te stoga i kršenje prava EU.

Europska komisija bez komentara

Čelnici AZOP-a traže brzu reakciju Komisije, s obzirom da je njihovo razrješenje već u proceduri.

Europska komisija nije htjela komentirati slučaj, a glasnogovornik Uprave za pravosuđe Christian Wigand Hini je tek kratko kazao kako je "Komisija upoznata sa situacijom i analizirat će je".

Neslužbeno u Komisiji potvrđuju da su primili pismo u kojem se ravnatelj AZOP-a i njegova zamjenica žale da postupak njihova razrješenja ugrožava neovisnost agencije i da je protivan europskom pravu.

 
 
 

Pročitajte više