Segregacija romske djece u Međimurju: "Vikali su nam da nas treba ubiti, da se samo doma seksamo!"

ROMSKA djeca u Gornjem Hrašćanu danas su ipak sjela u školske klupe. Nažalost, ne bez novog incidenta.

Osnovnoškolce, njih 44, danas su do škole iz romskog naselja Parag dopratili njihovi roditelji. Pred školom su ih opet dočekali prosvjednici, koji ne žele da Romi idu u razred s njihovom djecom.

Roditelji romske djece svoje su mališane vratili natrag u autobus. Tvrde da su im mještani prijetili. Mještani, pak, imaju svoju priču. Oni kažu kako u toj školi nema mjesta ni za njihovu djecu.

"Mi smo čuli s one strane što su nam govorili. Čuli smo da su nam vikali da nam treba glave odrezat, jezik... Rekli su nam kako će nas ubiti i da se samo doma seksamo", rekao je za RTL Vid Oršuš, djed jednog romskog učenika.

Uz puno vike i galame, zbog čega je okupljene morala smirivati i policija, djeca su na kraju ipak ušla u školu, te je nastava održana.

Problem privremeno riješen

Nakon jučerašnjih prosvjeda održanih ispred Područne škole u Gornjem Hrašćanu, usmjerenih protiv održavanja predškole za pripadnike romske nacionalne manjine u tom objektu, u prostorima Međimurske županije održan je sastanak sa svim uključenim stranama.

Na njemu su prisustvovali predstavnici roditelja djece iz Gornjeg Hrašćana, predsjednici Mjesnih odbora Gornji Hrašćan i Parag, načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat, ravnateljica OŠ Macinec, župan Međimurske županije te djelatnici Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport.


Zajednička je ocjena da je jučerašnja neugodna situacija ukazala na nužnost dugoročnog rješenja potrebnih uvjeta za održavanje redovne nastave i predškolskog odgoja, odnosno produženog boravka u školi Macinec. Također, dugoročno treba riješiti neka pitanja svakodnevnog suživota Roma i većinskog stanovništva, kako na prostoru Općine Nedelišće tako i cijelog Međimurja gdje živi najveći broj hrvatskih Roma.

Uključit će se i ministri

Uz žaljenje zbog jučerašnjih događaja, prihvaćen je prijedlog da se od danas počne s održavanjem predškole za pripadnike romske nacionalne manjine u Gornjem Hrašćanu, uz obvezu ravnatelja i zaposlenih u toj školi da osiguraju što kvalitetnije uvjete za održavanje redovne nastave i predškolskog odgoja za svu djecu. Svi problemi koji će se eventualno pojaviti rješavat će se u hodu, a u njihovo rješavanje uključivat će se i Županija kao osnivač škole.

Svi sudionici sastanka složili su se s inicijativom da se žurno organizira sastanak s potpredsjednikom Vlade Nevenom Mimicom koji je zadužen za pitanja nacionalnih manjina te s resornim Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta kako bi se trajno riješilo pitanje prostora neophodnog za stvaranje preduvjeta za organiziranje predškolskog odgoja za pripadnike romske nacionalne manjine u Međimurju. To konkretno znači dogradnja škole u Macincu, jer se samo tako mogu stvoriti preduvjeti da romska djeca nauče hrvatski jezik te da mogu normalno pratiti redovnu nastavu.

Pročitajte više