Seljaci blokiraju ceste! Iz "sigurnosnih razloga" policija čuva i kuću ministra Jakovine, a seljake upozorava: Odblokirajte!

Foto: Emica Elvedji/Cropix

POLJOPRIVREDNICI  koji prosvjeduju zbog neisplate poticaja prekršili su Zakon o javnom okupljanju, ali i Zakon o sigurnosti prometa na cestama, priopćili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Naime, kako kažu iz MUP-a, Zakonom o javnom okupljanju se izričito propisuje da se prosvjed ne može održati na auto cestama i magistralnim cestama na način kojim se ugrožava sigurnost cestovnog prometa. Isto tako, prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestima na kojem bi ono ugrožavalo sigurnost drugih sudionika u prometu ili predstavljalo smetnju za normalan tok prometa ili kretanje pješaka.

Ministarstvo unutarnjih poslova upozorava prosvjednike da odblokiraju promet i da svoje ponašanje usklade sa Zakonom o javnom okupljanju i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

"Naravno da ističemo da je Ustavom Republike Hrvatske građanima zagarantirano pravo na mirni prosvjed i javno okupljanje, ali isključivo pod uvjetima koji su propisani Zakonom o javnom okupljanju. Naime, organizatori prosvjeda obavezni su prosvjede prijaviti pet dana prije početka održavanja, što u ovom slučaju nisu učinili. Zakonom o javnom okupljanju se izričito propisuje da se prosvjed ne može održati na autocestama i magistralnim cestama na način kojim se ugrožava sigurnost cestovnog prometa", rekla je glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić.

Seljaci će se maknuti dok dobiju oko 500 milijuna kuna neisplaćenih poticaja

Seljaci s druge poručuju: ne radimo nikakve probleme i s cesta se ne mičemo dok nam se ne isplati oko 500 milijuna kuna neisplaćenih poticaja. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić naglašava da je strpljenje seljaka pri kraju, te da su spremni i na blokadu granica.

"Sve ćemo vidjeti u ponedjeljak. Do tada ćemo biti dobri, ako se tada ništa ne dogovori, a ima načina i potrebna je samo dobra volja, onda ćemo nastaviti aktivnosti i pojačati ih", rekao je Mlinarić.

I dalje traže sastanak s premijerom Milanovićem, no iz Vlade poručuju da pregovore vodi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Seljaci su međutim ustrajni. Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo smatra da sam resorni ministar nije kadar riješiti problem, te da se u cijelu priču mora uključiti premijer.


"Ne vidim logiku ni razlog zašto se premijer ne bi uključio u te razgovore ako i sam vidi da to njegov ministar poljoprivrede ne može sam riješiti. Mislim da nismo toliko nisko pali da premijer ne može s nama razgovarati", izjavio je Laslo.

Inače, prema podacima MUP-a blokirane su prometnice u četiri županije: Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj.

Policija čuva Jakovininu kuću

S druge strane ministar Jakovina danas šuti. Seljacima je jučer poručio da blokade nisu rješenje, te da su poticaji isplaćeni u onoj mjeri u kojoj novca ima u proračunu, uz opasku da poticaji seljacima nisu plaće. Čini se kako se to nekome nije svidjelo pa policija od sinoć dežura pred njegovom kućom u Bukovlju nedaleko od Slavonskog Broda.

"Iz sigurnosnih razloga policijski službenici su na lokaciji gdje je kuća ministra Jakovine. No, sve je mirno, nije bilo izgreda nigdje, niti nekakvih problema. Također, policijski službenici  zbog prosvjeda nadziru sigurnost na cijelom području", kazali su Indexu iz policije. Prema neslužbenim informacijama, policija se na ovaj korak odlučila zbog saznanja o mogućim izgredima pred kućom ministra u Bukovlju nedaleko Slavonskog Broda.

Gotovo 2000 traktora na cestama

Radikalniji čelnici seljačkih udruga, koji od sinoć traktorima blokiraju prometnice, za danas najavljuju daljnje blokade i nove punktove. U 6 županija, tvrde, gotovo 2 000 traktora bit će na cestama. I dalje traže ostavku ministra jakovine i hitan razgovor s premijerom Milanovićem.


Noć su proveli na cesti i tako planiraju sve do ponedjeljka, do nastavka pregovora. Jedan od seljačkih vođa, iz Vukovarsko - srijemske županije, Tomislav Pokrovac...

"Tražimo da nam se isplati sve u cijelosti i da sjednemo za stol s premijerom Milanovićem. Ako se to dogodi odmah ćemo prestati s blokadom. Ali bez novca na računima, to je negdje 800 milijuna kuna, mi nastavljamo s blokadom. Drugih priča više nema", kaže Pokrovac. Zvonko Pipić iz Virovitičko - podravske županije za poslijepodne najavljuje nove akcije...

"Išli bismo na državnu cestu, Podravsku magistralu, s novim punktom i blokadom. dakle, dižemo nove punktove, blokiramo nove prometnice kako bi što prije došlo do razgovora s premijerom". Tvrdi da blokada prometnica, pa i onih prema graničnim prijelazima, neće previše naštetiti Hrvatskoj tijekom ovog turističkog vikenda. "Uvijek mogu ići alternativnim pravcima", kaže Pipić i objašnjava da je blokada jedino sredstvo koje imaju da privuku pozornost medija i Vlade. "Ako je razuman, Milanović će nas primiti jer ne mislimo popustiti", nastavlja Pipić..

"Kad je bio prije nekoliko mjeseci u Slavoniji rekao je da neće Slavoniju zaboraviti makar mu se osušila ruka. Eto sada ima priliku. Nikad u većim problemima nismo bili, nikad manje poticaja nismo dobili", uvjerava Pipić.
 

Pročitajte više