Šestorica mrtvih u sukobima vojnika i separatista kraj Donecka

Ilustracija: Hina

SUKOBI u petak divljaju uz aerodrom kraj ukrajinskog grada Donecka, poginula su šestorica vojnika, a propada i pokušaj da se nastave mirovni pregovori kako bi završio separatistički sukob na istoku Ukrajine.

Kijevski dužnosnici kažu da su u noći na petak u separatističkim napadima poginula šestorica ukrajinskih vojnika, a ranjena su osamnaestorica. Sedmi vojnik ubijen je u petak kraj aerodroma, rekao je jedan dužnosnik glavnog stožera vojske.

Vladine snage drže aerodrom iako su od toga kompleksa zgrada u kojem je i višekatni kontrolni toranj, nakon devet mjeseci sukoba ostale tek ruševine.

Pista je uništena i aerodrom ne radi, ali ima simboličnu vrijednost za obje strane pa se za nj bore.

Predstavnici Ukrajine i Rusije, separatistički vođe i dužnosnici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) trebali su se u petak sastati u bjeloruskome glavnom gradu Minsku i pokušati obnoviti mirovne pregovore i prekid vatre.

No taj sastanak tzv. kontaktne skupine nije se održao unatoč pozivu ukrajinskoga predsjednika Petra Porošenka i njemačke kancelarke Angele Merkel. Jedan pobunjenički čelnik Denis Pušilin na odlasku iz Minska rekao je da ne zna kad će se zakazati idući sastanak.

Pročitajte više