Sharon pokopan na obiteljskom imanju: "Bio je jedan od najvećih židovskih vojnih zapovjednika"

Foto: Guliver Image / Getty Images

BIVŠI izraelski premijer i vojni zapovjednik Ariel Sharon pokopan je u ponedjeljak poslijepodne na obiteljskom imanju na jugu Izraela, pokraj druge supruge Lily, javlja AFP.

Tijekom vojnog pogreba osam generala izraelske vojske je nosilo lijes, omotan u izraelsku zastavu. Prema židovskoj tradiciji vojni rabin je u znak tugovanja poderao okovratnike pokojnikovih sinova Omrija i Gilada koji su zatim izrekli molitvu mrtvih Kaddish.

Izgovarajući posmrtno slovo, šef stožera general Benny Gantz je obećao da će ostati vjeran borcu i podsjetio je na Sharonovu dugu vojnu karijeru.

Više stotina Izraelaca je izdaleka pratilo pogreb na obiteljskom imanju Sycomores koje se nalazi na zapadnom rubu pustinje Negev. Sharon je pokopan uz suprugu koja je umrla 2000. godine. Lijes Ariela Sharona je dovezen na imanje u vojnom vozilu nakon službenih odavanja počasti ispred izraelskog parlamenta Knesseta u Jeruzalemu.

Ariel Sharon, 11. izraelski premijer, umro je u subotu u 85. godini nakon osam godina kome izazvane moždanim udarom. Kao vojni zapovjednik proslavio se u četirima izraelskim ratovima, za neovisnost 1948., Sueskom ratu 1956., Šestodnevnom ratu 1967. i Jomkipurskom ratu 1973. godine.

Izraelci se opraštaju od jednog od "najvećih židovskih zapovjednika"

Izrael je u ponedjeljak odao počast bivšem premijeru Arielu Sharonu, čovjeku kojeg u njegovoj domovini smatraju junakom, a u arapskom svijetu ratnim zločincem.

Izraelski predsjednik Shimon Peres, premijer Benjamin Netanyahu, američki potpredsjednik Joe Biden, bliskoistočni mirovni izaslanik Tony Blair i još dvadesetak stranih uglednika te stotinjak izraelskih okupili su se ispred zgrade Knesseta, gdje je postavljen Sharonov lijes, omotan u izraelsku zastavu.

Premijer Netanyahu, priznavši da se nije uvijek politički slagao sa Sharonom, pogotovo po pitanju povlačenja iz Gaze, naglasio je Sharonovu posvećenost izraelskoj sigurnosti. "Bio je jedan od najvećih vojnih zapovjednika koje je židovski narod ikada imao", kazao je Netanyahu. "Njegov doprinos našoj sigurnosti upisan je u povijest".

Shimon Peres je kazao da je Sharon bio "živuća vojna legenda" koja je uvijek sanjala o Izraelu u miru. Njegova su ramena, dodao je, "nosila teret sigurnosti naše zemlje".

Sharon je bio "nepobjedivi buldožer... kojem je sigurnost njegova naroda bila nesalomljiva misija i obaveza", kazao je američki potpredsjednik Joe Biden. Izraelskom je narodu poručio da "neće biti sam, dok god postoje Sjedinjene Države".

S obzirom na to da se Sharonovo imanje nalazi na samo desetak kilometara od Gaze, izraelska je vlada znatno pojačala mjere sigurnosti uoči pokopa, uključujući i razmještanje raketnog štita, a jedan je izvor iz izraelskih snaga sigurnosti kazao da je tamošnjim militantima "proslijeđena poruka" da im slučajno ne padne na pamet ispaliti kakvu raketu.

Iz arapskog svijeta na oproštaj od Sharona nije došao nitko. Palestinci i ostali smatraju ga ratnim zločincem jer je dopustio masakr stotina Palestinaca u izbjegličkim logorima Sabri i Šatili tijekom invazije na Libanon 1982. godine. Sharon je tada bio ministar obrane, a kao vojni zapovjednik proslavio se u četirima izraelskim ratovima, za neovisnost 1948., Sueskom ratu 1956., Šestodnevnom ratu 1967. i Jomkipurskom ratu 1973. godine.

Pročitajte više