"Šikaniranja na HRT-u su počela 90-tih, tada su se novinarima brojala krvna zrnca, a danas se gleda šute li"

SABORSKI zastupnik HNS-a i član saborskog Odbora za informiranje Goran Beus Richembergh danas je putem svog Facebook profila javnost obavijestio o još jednom skandalu na HRT-u, a večeras je cijelu situaciju oko HRT-a komentirao u emisiji Bujica na Jabuka TV.

"Ne samo da se novinarima na HRT-u prijeti i da ih se šikanira, nego se i fizički nasrće na njih i na zaposlenike koji upozoravaju na kriminal u toj kući i štetne ugovore koji su neki sklapali. Ne znam gdje mi to živimo, naime jutros je šef pravne službe na svoju pravnicu, koja je u nekoliko navrata upozoravala na nezakonitosti, pijan bacio stolicu! Kad smo došli do toga da dolazi do fizičkih obračuna s onima koji već dugo vremena upozoravaju na nezakonitosti onda je to konac ljudske pameti", ponovio je što se dogodilo jutros Beus-Richembergh.

"Na HRT-u se pokazuju mišići"

"Pravnica je osma osoba po redu koja je dobila opomenu pred otkaz! Očito je da se na HRT-u pokazuju mišići prema onima koji imaju što za reći! I na Hrvatskoj radiju se također događaju strašne stvari, mobbing, pritisci, uredničke cenzure...", komentirao je saborski zastupnik te najavio kako će novi Zakon o HRT-u unijeti reda u tu kuću.

Beus Richembergh kazao je da je svjestan svoje pozicije zastupnika vladajuće većine, ali napomenuo je da ovo što govori, govori u svoje ime. "Koristim ovu priliku ispričati se i iskazati svoj stid i sramotu što cijela ova stvar sa Zakonom ide ovako sporo. Već mjesecima pozivam na zdravu razum onih koji rade na HRT-u i na efikasnost same uprave. O ovome imaju što razmišljati i premijer, i ministrica  kulture, i svi ostali u Vladi i u Saboru. Vrijeme je da se konačno reagira, ne možemo se više vaditi na birokratske i proceduralne razloge. 2 svibnja je izrađena posljednja varijanta Zakona, ona je ušla u proceduru, ja se nadam da će se uskoro o tome moći raspravljati i na Vladi i u Saboru.", komentirao je Beus Richembergh te dodao kako je vrijeme davno isteklo stoga osjeća krivicu jer je ljudima govorio da budu strpljivi poručujući ima da će već u svibnju biti izglasan novi Zakon.

"Ne dajte da se ugasi iskra slobode na HRT-u"


"Rokovi su me demantirali, ali molim novinare i zaposlenike neka se ne daju ušutkati, neka se trude da se ne ugasi iskra slobode na HRT-u", poručio je novinarima saborski zastupnik. "Čim Zakon bude usvojen u Saboru, Sabor će imenovati vršitelja dužnosti koji će pak imenovati vršitelje dužnosti na svim razinama, a u roku od šest mjeseci morat će se imenovati novi ljudi.", dodao je.

"Divljaštvo i kriminal očito ne haju za ništa, tamo je situacija takva da postoje indicije o udruživanju u zločinačku organizaciju, već se godinama govori o tome, o netransparentnom trošenju novca, o novim zaduženjima, štetnim ugovorima, o čitavom nizu nevjerojatnih stvari i vrijeme je da se tome stane na kraj", poručio je Beus Richembergh te se osvrnuo i na pitanje Sanje Mikleušević Pavić na današnjoj press konferenciji: "Zašto HRT plaća čak 24 odvjetnička ureda, zašto se uništava dokumentarni program, na koji su način na HRT došle osobe koje upravljaju stručnim resursima, kakve reference imaju i tko su ti ljudi?"

Beus Richembergh otkrio je kako je pravnica koja je dobila stolicu u glavu postavljala slična pitanja. Naime, za HRT radi između ostalog i Ured Hanžeković, koji je među moćnijima u državi, ali i sestra Dijane Čuljak koja je odvjetnica koja uživa zaštitu moćnog hrvatskog suca, kazao je voditelj emisije. "Ne znam sve detalje, znam da se radi o ogromnim sredstvima i puno odvjetničkih ureda. Znam da se uprava zadužila za 119 milijuna kuna, svakodnevno me zovu očajni ljudi s televizije koji vjeruju da se nešto može učiniti a vide da se sve ruši i očekuju nekakvu reakciju. Ta nemoć koju osjećam kao saborski zastupnik me frustrira.", komentirao je Beus Richembergh.

"Neka pripreme kuću za novu ekipu jer svi će otići!"

HNS-ovac je poručio ljudima koji trenutno vode HRT neka pripreme kuću za novu ekipu jer nitko od njih neće tamo ostati! "Pozivam ih da prestanu sa šikaniranjem i netransparentnim poslovanjem. Oni koriste sporost birokracije i države na najgori mogući način. Neka pripreme kuću za novu ekipu jer nitko neće tamo ostati. Neki mogu raditi što ih je volja. Drugi dobivaju opomenu pred otkaz ne bi li ih se ušutkalo.", rekao je Beus Richembergh no dodaje kako se HRT preduboko ogrezla u kriminal da bi se sve preko noći promijenilo.

"Nisam naivan, ne može se to preko noći riješiti, premreženi interesi, lobiji, utjecaju izvana, utjecaju novčanog karaktera, teško će se to otpetljati, tu ima posla za Uskok i DORH. Nadam se da će od jesenske sheme sve biti drugačije na HRT-u", rekao je Beus Richembergh i dodao da ga je sram jer smo jedina država na svijetu u kojoj je izrečena opomena na Dan slobode medija. "Opomene pred otkaz su najprimitivniji oblik zastrašivanja i zatvaranja usta ljudima koji su angažirani u sindikalnim i novinarskim organizacijama. Na HRT-u je najviše onih koji ne rade, a manjak onih koji rade. I oni koji rade se sustavno tjeraju, to je počelo još devedesetih, tada su im se brojala krvna zrnca, a danas se gleda šute li ili pričaju", komentirao je Beus Richembergh dodajući kako nismo niti svjesni kako sve to loše izgleda dok se gleda izvana.

Prodaje se prime time na HRT-u za određene kandidate HDZ-a?

Na pitanje voditelja prodaje li se HRT-ov prime time određenim HDZ-ovim kandidatima, Beus Richembergh odgovara kako je čuo za to, i ne samo na ovim izborima, ali da nema apsolutno nikakvih dokaza za to.

O stanju na HRT-u pokušali smo kontaktirati ministricu Zlatar, međutim, do zaključenja teksta nije odgovarala na telefonske pozive.

Pročitajte više