Simbioza mafije i države: Talijanski predsjednik svjedok na suđenju o zloglasnom "paktu o nenapadanju"

Foto: FAH

TALIJANSKI predsjednik Giorgio Napolitano bit će saslušan kao svjedok na suđenju u vezi s "paktom o nenapadanju" između visokopozicioniranih političara, šefova policije i mafijaških bosova devedesetih godina, odlučio je sud u Palermu.

Navodno su vlasti, u pokušaju da zaustave kampanju mafijaških atentata, koja je počela 1992., ublažile zatvorske kazne za više od 300 zatvorenih mafijaša i namjerno nisu uhvatile šefa Cosa Nostre Bernarda Provenzana, koji je ostao u bijegu do 2006. godine.

Među optuženima su bivši ministar unutarnjih poslova Nicola Mancino, ključni saveznik bivšeg premijera Silvija Berlusconija Marcello Dell'Utri koji je završio u zatvoru zbog suradnje s mafijašima, tri bivša šefa policije i četiri zatvorena mafijaška 'bossa', uključujući Provenzana.

Napolitano: Želim to odraditi što prije


Napolitano, koji će uskoro navršiti 90 godina, obnašao je dužnost predsjednika donjeg doma parlamenta od 1992. do 1994. kada su se održavali navodni razgovori između mafijaša i državnih dužnosnika. "Nemam problema s davanjem iskaza pred sudom što je prije moguće", kazao je Napolitano.

Suci, tužitelji i odvjetnici vjerojatno će otputovati iz Palermu u Rim kako bi ga saslušali na posebnom ročištu iza zatvorenih vrata za koje još nije određen datum.

Dokumentarno igrani film La Trattativa, posvećen tom navodnom paktu mafije i države, bio je jedan od najkontroverznijih filmova na nedavnom filmskom festivalu u Veneciji.

Pročitajte više