Sin ubijenog Đure Zagajskog: Prošlo je vrijeme Udbe i udbaša, odzvonilo im je

Screenshot: YouTube/DW

ROBERT ZAGAJSKI je imao 17 godina kad je njegov otac Đuro ubijen na zapovijed Jugoslavenske tajne službe u 1983. godini. U nedavnom razgovoru za dw.de, povodom prikazivanja dokumentarnog filma "Titove ubilačke postrojbe", on je rekao da dan danas ne zna što se zapravo dogodilo i da se nada kako će aktualno suđenje za ubojstvo hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića rasvijetliti pozadinu zločina s kojim se još uvijek nije pomirio.



Zagajski se, dakako, našao među publikom u sudnici Višeg pokrajinskog suda u Muenchenu i pred novinarima izrazio zahvalnost njemačkom pravosuđu zbog pokretanja postupka protiv pripadnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Zdravka Mustača i Josipa Perkovića.

"Dugo sam čekao ovaj dan, vjerovao da će biti procesuirani svi oni koji su okrvavili svoje ruke. Moj otac je jedan od onih koje je Udba mučki ubila u Muenchenu. U svojoj privatnoj istrazi otkrio sam tko je ubojica mojeg oca," rekao je Zagajski za Slobodnu Dalmaciju i dodao kako će identitet ubojice otkriti njemačkom pravosuđu.

Na pitanje boji li se i danas Udbe i njezinih produženih ruku u Njemačkoj, Zagajski je odgovorio:
"Više ne, prošlo je vrijeme Udbe i udbaša. Odzvonilo im je, otkrit će se sve njihove podvale i hladnokrvna umorstva."

Od 1967. godine do trenutka kad je pao Berlinski zid, Udba je ubila najmanje 29 ljudi na teritoriju zapadne Njemačke.

Pročitajte više