Sindikat "Preporod": U školama nagomilani problemi koji se ne rješavaju

Ilustracija: FAH

PREDSJEDNIK Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod" Željko Stipić ustvrdio je u četvrtak na konferenciji za novinare da nova školska godina počinje u ozračju nagomilanih problema koji se ne rješavaju, te da je materijalni položaj zaposlenih u prosvjeti neodrživ.

Stipić tvrdi da su plaće niske, a stanje nikada nije bilo gore nego u zadnjih šest mjeseci. Posljednje iskazane prosječne plaće u osnovnom školstvu bile su 4981 kunu, a u srednjem školstvu 5334 kune, dok je prosječna isplaćena plaća u državi bila 5810 kuna, rekao je.

"Preporod" pozdravlja nastojanja triju sindikata obrazovne verikale da započnu pregovore o izmjenama kolektivnih ugovora kroz koje bi se pokušalo ishoditi povećanje plaća odgojno-obrazovnih radnika.

Stipić kritizirao "friziranje učeničkih dostignuća"


Stipić je također kritizirao "friziranje učeničkih dostignuća", kazavši da je veće dulje vrijeme na djelu uljepšavanja stvarnog stanja u osnovnom i srednjem školstvu, a slično je i s disciplinom učenika, tj. neprihvatljivim oblicima ponašanja.

Negativnih ocjena je prošle školske godine bilo manje nego inače, a tome je doprinijela zakonska promjena kojom se uvela produžna nastava. "Kada potplaćenim učiteljima i nastavnicima nametnete još jedan oblik neplaćenog rada, onda je razumljivo da su se u brojnim slučajevima olako davale dvojke", poručio je Stipić.

Broj pedagoških mjera je u zadnje tri godine znatno smanjen kao posljedica uvođenja nove pedagoške mjere, tzv. tretmana produljenog stručnog postupka.

"Sada je ta pedagoška mjera napuštena, ali se novim Pravilnikom o kriterijima za izricanje pedagoških mjera predviđa niz rješenja koja će postupak kažnjavanja učenika učiniti još složenijim ili opteretiti učitelje dodatnim administriranjem", rekao je Stipić.

Pročitajte više