Sindikat njujorških sobarica izborio veće plaće, ali i obvezno uvođenje "dugmeta za opasnost"

U DANIMA kada američka ekonomija jedva da pokazuje znakove života, mnogi nekoć moćni sindikati primorani su pristati na brojne ustupke, rezove u plaćama i zamrzavanje mirovina.

Međutim, to ne vrijedi i za njujorški sindikat hotelskog osoblja, koji je ovog tjedna sa Savezom njujorških hotela potpisao novi kolektivni ugovor u kojem se izborio za mnoga poboljšanja na standardnim "poljima pregovaranja", poput povećanja plaća, punog zdravstvenog osiguranja i većih mirovina, ali i jednu prilično neobičnu povlasticu - uređaje za oglašavanje opasnosti, javlja NY Times.

Sve zbog Strauss-Kahna?


Riječ je o malim uređajima koje bi sa sobom nosilo osoblje koje kontaktira s gostima u njihovima sobama, a koje bi im omogućilo da brzo oglase uzbunu u slučaju da se osjete ugroženima i tako dozovu pomoć. Iako ni predstavnici sindikata ni hotela to ne žele potvrditi, pretpostavlja se da je inicijativa za uvođenje ove prakse došla nakon slučaja Strauss-Kahn. Podsjetimo, prošle godine je sobarica njujorškog hotela Sofitel optužila bivšeg šefa MMF-a da ju je seksualno napao u svom apartmanu.

Tako je novim kolektivnim ugovorom određeno da hoteli svoje sobarice, poslugu pa čak i osoblje koje puni mini barove moraju opskrbiti navedenim uređajima. Oni će varirati od hotela do hotela, iz čisto tehničkih razloga, ali će svi imati istu svrhu - mogućnost brzog poziva upomoć.

Sindikat izborio izvanredne povlastice i poboljšanja

Troškovi uvođenja ove "beneficije" nisu poznati, ali zasigurno nisu najskuplji na listi ustupaka koje su hoteli morali napraviti u pregovorima sa svojim zaposlenicima. Tako će se plaće osoblja doživotno povećati za 29 posto, a bit će im osigurana i potpuna medicinska skrb, kako za njih tako i za članove njihovih obitelji. Postepeno će se povećavati i doprinos mirovinskom fondu.

Predsjednik sindikata Peter Ward bio je vrlo zadovoljan ishodom pregovora, kazavši kako nisu zauzvrat morali pristati na nikakve kompromise. Smatra kako je uspjeh ovog sindikata izvanredan, ali ga objašnjava činjenicom da njujorški hoteli stalno dižu cijene i bez obzira na to ostaju popunjeni.

"Mi smo unikatan primjer. Takva situacija nije s hotelskom industrijom u drugim gradovima, niti je takva situacija s drugim uslužnim industrijama u našem gradu", zaključio je Ward za NY Times.

Pročitajte više