Sindikat zaposlenih u srednjim školama na kredit kupio novi prostor: "Dobili smo povoljnu ponudu, preseljenje je nužno"

Screenshot: HRT

NA ADRESU Indexa stiglo je pismo jednog člana Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, u kojem stoji kako je na Središnjem odboru sindikata, održanom 27. rujna, prihvaćen prijedlog kupnje novog prostora od 168 kvadrata, po cijeni od 2100 eura po kvadratu i to na kredit od 30 godina.

Na Središnjem odboru prijedlog Branimira Mihalineca, predsjednika NSZSŠH, prihvatilo je 14 članova, dok ih je sedam bilo protiv. Budući da Središnji odbor ima 21 člana, odluka o kupnji je prihvaćena. Ipak, neki članovi Sindikata ne slažu se s ovakvom odlukom, ocjenjujući je neprikladnom, posebno u vrijeme najveće krize te naglašavaju da se čelnici NSZSŠH ponašaju kao "pijani bogataši".

Predsjednik NSZSŠH Branimir Mihalinec za Index je potvrdio da je odluka o kupnji novog prostora uistinu donesena na Središnjem odboru 27. rujna, ali tvrdi da je Sindikat za kupnju dobio i više nego povoljnu ponudu te da je preseljenje bilo nužno kako bi Sindikat moga normalno funkcionirati.

"Točno je da je Središnji odbor Sindikata na sjednici održanoj 27. rujna 2013. donio odluku o kupnji uredskog prostora od tvrtke Sindikat gradnja d.o.o. u novoizgrađenom Sindikalnom domu. Sindikat kupuje uredski prostor veličine 160 m2 po cijeni i uvjetima kupnje izuzetno povoljnima za Sindikat.

O kupnji, cijeni i uvjetima kupnje izvijestili smo naše članove, a jasno je da detalje ugovora nećemo iznositi u javnost. Jedino Vas mogu izvijestiti kako su sindikati dobili povlaštenu cijenu, drukčiju od one koje ste dobili kao informaciju", tvrdi Mihalinec.

Objašnjava i da NSZSŠH kupuje prostor za rad Ureda Sindikata, budući da Ured sada funkcionira na dvije udaljene lokacije od kojih za jednu Sindikat plaća najamninu, ali plaća i sve ostale troškove za oba dva prostora koja koristi.

"Ulaskom u novi prostor ukupni će troškovi, u koje je ukalkulirana i otplata mjesečnog anuiteta, biti gotovo jednaki ili neznatno veći od dosadašnjih davanja za dva ureda. Dosadašnji prostorni uvjeti u oba prostora nisu zadovoljavali uvjete za efikasan rad ureda", tvrdi Mihalinec.

Prostor u Sindikalnom domu koristi će više Sindikata udruženih u Maticu hrvatskih sindikata, kao i Matoca hrvatskih sindikata, no svaki u vlastitom prostoru. Mihalinec napominje i da je projekt ulaska NSZSŠH u novi prostor Sindikalnog doma započeo još 2009. godine ta da je potvrđen više puta na svim tijelima Sindikata.

Pročitajte više