Sindikati HŽ-a: Nesreća u Perušiću nije bila slučajna, čekaju nas veći i teži incidenti

SINDIKATI zaposlenika u Hrvatskim željeznicama apelirali su na ministra Sinišu Hajdaša Dončića nakon željezničke nesreće u Perušiću da pod hitno obavi neovisnu analizu sigurnosti željezničkog prometa.

"Nesreća u Perušiću nije slučajna ili jedna od mnogih u statistici kao što je ustvrdio jedan od direktora u HŽ Infrastukturi. Da smo normalno i odgovorno društvo njegova izjava i tvrdnja da je željeznički promet na zavidnoj razini sigurnosti bio bi razlog za neopozivom smjenom", stoji u otvorenom pismu sindikata. 

"Već godinama govorimo o zanemarivanju sigurnosti, kroničnim neulaganjima, zamoru izvršnih radnika, nabavci rezervnih dijelova sumnjive kvalitete, izmjeni propisa nauštrb sigurnosti kao i sustavnom zanemarivanju redovitog i kvalitetnog poučavanja radnika koji neposredno sudjeluju u odvijanju željezničkog prometa.

Smjer u kojem nas vode nove uprave ne daje nam nadu da će se bitno što promijeniti glede sigurnosti željezničkog prometa", kažu sindikati upozoravajućina mogućnost većih nesreća.

Sindikati od ministra Hajdaša Dončića traže tri stvari: neovisnu analizu sigurnosti željezničkog prometa s današnjim brojem izvršnih radnika te planiranim smanjenjem bez ulaganja u novu tehnologiju; zaustavljanje stalne izmjene propisa vezanih uz željeznički promet te hitno provođenje neovisne istrage o nabavi rezervnih dijelova kao i kvaliteti istih te načinu i kvaliteti održavanja vozila i druge tehničke opreme.

Pročitajte više