Sindikati drvne industrije upozoravaju na mogućnost otkaza za 6.000 radnika

SINDIKAT drvne i papirne industrije danas će održati konferenciju za novinare na kojoj će upozoriti kako će povećanjem cijene drvne sirovine 6.000 radnika ostati bez posla.

Iz Sindikata su upozorili kako se proteklih nekoliko godina, a posebice posljednjih mjeseci naglo pogoršavaju prilike u sektoru prerade drva, što je do sada rezultiralo otkazima za više od 9.000 radnika.

Poručuju da se osim komercijalnih teškoća na stranim tržištima, problemi pojavljuju u poslovanju tvrtki kroz pojačanu insolventnost te povećavanje gubitaka, što se najviše odražava u socijalnoj sferi, pa se prava radnika sve više ugrožavaju, više od 70 posto radnika u ovoj grani gospodarstva prima minimalac, dok je prosječna plaća radnika 2.700 kuna.

Ističu i da će najave povećanja cijena sirovine, za hrast čak 15 posto, ozbiljno uzdrmati ionako nestabilno poslovanje drvoprerađivačkih tvrtki.

"Sindikat podržava investicije u energetiku i drvnu industriju, ali ne na način da se zatvaraju postojeća radna mjesta kako bi se eventualno otvarala nova, što se nazire iz novog prijedloga raspodjele drvne sirovine prema kojem će više od 60 posto svih subjekata u preradi drva ostati bez ugovora za sirovinu, a više od 80 posto svih pilana, posebice na ruralnim područjima morat će obustaviti proizvodnju", poručuju iz Sindikata.

Pozvali su državu da pronađe nove tržišne modele koji će osigurati nastavak proizvodnje i spriječiti liberalizaciju tržišta drvne sirovine. Smatraju da će takav razvoj situacije prouzročiti otkaze za više od 6.000 radnika ovog sektora, čemu se protive.

Pročitajte više