Sindikati državnih službi i Vlada dogovorili novi kolektivni ugovor: Potpisivanje 2. kolovoza

VLADA i sindikati državnih službi postigli su dogovor oko izmjena kolektivnog ugovora nakon što su dogovorili i zadnji detalj: izmjene u naknadi za prijevoz koje će vrijediti naredne četiri godine.

Potvrdili su ukidanje božićnica u ovoj i regresa i božićnica u idućoj godini što će biti regulirano aneksom ugovora. Nakon što dogovoreno sindikati predstave svojim tijelima, potpisivanje se očekuje 2. kolovoza.

Dogovor Vlade i sindikalnih predstavnika postignut, očekuje se još odobrenje članstva.

"Neće biti svi zadovoljni, ni mi nismo potpuno savršeno zadovoljni, što je nemoguće, ali kompromis je postignut. Uvijek se mora s jedne i druge strane popustiti da bi se došlo do zajedničkog jezika", istaknuo je predsjednik sindikata policije Dubravko Jagić koji je ipak zadovoljan pregovorima koji su u relativno kratkom roku rezultirali dogovorom obje strane.

Planiranim rezanjem namjerava se uštedjeti dvije milijarde kuna u dvije godine pa tako Vlada i državnim službenicima "kreše" dvije božićnice, u ovoj i sljedećoj godini. Regres za ovu godinu će se normalno isplatiti, a jubilarne nagrade će biti upola manje.

"Vlada će isplatiti sve ono što treba isplatiti po zakonu, tako da regres kreće 30.7. Dakle, u ponedjeljak će biti isplaćen regres za ovu godinu. Trebamo skupiti glave i omogućiti da proračun bude održiv, da se isplaćuju plaće i da imamo radna mjesta", naglasio je Mrsić.

Štednja na prijevozu

Ta će materijalna prava biti regulirana aneksom ugovora, dok će u tekstu kolektivnog ugovora, koji će vrijediti naredne četiri godine, biti obuhvaćene uštede u naknadi za prijevoz. Tako će, između ostaloga, biti ukinuta naknada za prijevoz onima koji su na udaljenosti manjoj od dva kilometra od radnog mjesta, a svima koji ne koriste javni prijevoz naknada se smanjuje za 25 posto. Osim toga, zaposlenicima koji koriste osobni automobil bit će refundirano 75 lipa po kilometru, no ako su udaljeni više od 100 kilometara od radnog mjesta, bit će im isplaćeno 65 lipa po kilometru, objašnjava ministar Mrsić.

"Jasno da nismo riješili sve probleme prijevoza, ali na ovaj način omogućavamo da poslodavac ima kontrolu nad time tko putuje, po kojoj cijeni i iz koje udaljenosti. Također uvodimo jedan novi instrument praćenja, a to je formular za one koji koriste vlastiti automobil. Temeljem tog formulara će onda ići i isplata", pojasnio je Mrsić.

"Ne mogu reći da sam presretan, ali došli smo do određenih pozicija koje ćemo ponuditi našim tijelima i ljudima na razmatranje"

Naknada za prijevoz jedina je stavka oko koje su Vlada i sindikati danas raspravljali. Sve ostalo ponuđeno sindikatima je uglavnom bilo prihvatljivo, rekao je Zdravko Lončar iz Nezavisnog sindikata MUP-a. "Kroz pregovore smo došli do određenih pozicija. Ne mogu reći da sam presretan, ali došli smo do određenih pozicija koje ćemo ponuditi našim tijelima i ljudima na razmatranje. Što se tiče prijevoza, ja se nadam da ćemo završiti priču", istaknuo je Lončar uoči današnjih pregovora.

Pročitajte više