Sindikati podržali novi način upravljanja Inom

Foto: INA

SINDIKAT naftnog gospodarstva i Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske u današnjem su priopćenju podržali inicijativu Nadzornog odbora da se novim načinom korporativnog upravljanja Inom prevladaju nesuglasice između većinskih suvlasnika Ine.

Ina je jučer objavila da je Nadzorni odbor kvalificiranom većinom glasova usvojio prijedlog izmjena korporativnog upravljanja, koji će odmah biti upućen predstavnicima oba velika dioničara na razmatranje, a neki mediji danas tvrde da je time MOL pristao na zajedničko upravljanje kompanijom.

Po neslužbenim informacijama, MOL je pristao na hrvatske zahtjeve da se ukinu funkcije izvršnih direktora, koji su pod kontrolom MOL-a, a upravljanje Inom prepusti Upravi s tri hrvatska i tri mađarska člana, pri čemu predsjednik Uprave Zoltan Aldott više ne bi imao presudni glas.

Sindikati ističu da su spremni podržati takve napore, jer je odugovlačenje procesa pregovaranja uvijek na štetu radnika i investicija koje su potrebne kompaniji.

Sindikati također pozivaju hrvatsku i mađarsku stranu da agilnije pristupe izradi petogodišnje strategije razvoja, te se zalažu da se kroz dijalog socijalnih partnera osnuje Fond za doškolovanje i prekvalifikaciju, u kojem će biti predstavnici poslodavca, sindikata i neovisni stručnjaci, kako bi se Ina i njezini radnici razvijali na uravnotežen i odgovoran način.

Zalažemo se za Inu kao stabilnu kompaniju, za nastavak ulaganja u istraživanje i proizvodnju nafte i plina, zadržavanje obje rafinerije i razvoj svih njezinih djelatnosti, kako bi se Ina razvijala kao konkurentna kompanija, ističu sindikati.

Pročitajte više