Sindikati poručili Vladi: Odmah smanjite trošarine na gorivo!

SAVEZ samostalnih sindikata Hrvatske zatražio je od Vlade da odmah snizi trošarinu na gorivo. Do poziva je stiglo nakon što je Ministarstvo gospodarstva objavilo više cijene naftnih derivata koje od ponoći stupaju na snagu.

I ovaj put su povećane cijene svih naftnih derivata, a cijene su porasle od 10 do 31 lipe, ovisno o kojoj se vrsti naftnih derivata radi. "U posljednje dvije godine, plaće su realno pale za 3,3 posto, mirovine znatno više, 6,9 posto. Nevažno za Vladu, kućni budžeti nisu njihova briga. Lančana poskupljenja koja slijede, ostali energenti, troškovi stanovanja, osnovne živežne namirnice (cijena običnoga "grincajga" skočila je na osam kuna!) također nisu njihova briga. Za to postoji rješenje: minusi na tekućem računu i ovrhe", pišu u priopćenju iz SSSH-a.

"Odmah smanjite trošarinu na gorivo"


Dodaju kako je Vladi nevažna činjenica što će ponovno porasti cijene prijevoza putnika i roba te zaključuju kako im je to nevažno zato što "oni koji odlučuju to mogu platiti". "Štoviše, autobusna karta do Varaždina (ili Lošinja, svejedno), saborskoga zastupnika košta šest kuna", pišu iz SSSH-a i dodaju da je "psihološka granica" cijene goriva "vrlo promjenjiva stvar" i to ovisno o platežnoj moći pojedinca.

"za nekoga tko prima plaću 20 tisuća kuna još nije dosegnuta, za onoga s prosječnom plaćom već je premašena", pišu iz SSSH-a te dodaju kako nova poskupljenja goriva koja slijede su samo alibi za nova poskupljenja struje, grijanja i plina. "Ponovno tražimo: smanjite trošarinu na gorivo, odmah!", zaključuju iz SSSH-a.

Pročitajte više