Sindikati štite Vidoševićeve uhljebe: "Svi moraju plaćati članarinu Komori!"

Foto: Policija

BITKA oko Hrvatske gospodarske komore (HGK) i prijedloga Zakona prema kojem bi članarina za mikro i male poduzetnika bila dobrovoljna, se zahuktala. Naime uz bok HNS-u i ministru Ivanu Vrdoljaku stali su hrvatski sindikati koji se zalažu za obvezno članstvo u HGK, odnosno protiv su prijedloga dobrovoljnog članstva.

Dobrovoljna članarina je diskriminatorna!?


"Podjelu na obvezne i dobrovoljne članove držimo diskriminatornom. Naprotiv, prihvatljiva je članarina za sve koja se izvodi iz  ekonomske snage poduzeća", stoji u primjedbama Prijedloga Zakona o HGK koju potpisuju Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

Sindikati naglašavaju da od broja aktivnih poduzeća uvjerljivo najveći dio i to 98,5 posto pripada skupini mikro i malih poduzeća, koji zapošljavaju skoro polovicu od ukupnog broja zaposlenih i to 49,5 posto i generiraju više od trećine dodane vrijednosti 34,9 posto nefinancijskoga poslovnog gospodarstva.

NIje na Marasu da piše Zakon, nego na Vrdoljaku


Foto: Hina/Index

"U uvodnom dijelu Prijedloga Zakona navedeno je kako je jedan od razloga za takvu odluku to što se mikro i mala poduzeća želi osloboditi parafiskalnih nameta, uzimajući u obzir trenutnu gospodarsku situaciju, odnosno nastoji im se omogućiti lakše poslovanje na način da ih se rastereti dijela parafiskalnih nameta. Ovaj razlog ne smatramo opravdanim", stoji u primjedbama Sindikata koji su i protiv prijedloga novog sastava Skupštine tvrdeći da se uvodi teritorijalna zastupljenost ali ne i granska.

Protiv su načina izbora Upravnog odbora a traže i da se revidira način odabira Nadzornog odbora. Primjedbe se odnose i na način kako se bira predsjednik HGK. Tako kažu da nije jasno odredio tko odlučuje o izboru predsjednika Hrvatske gospodarske komore na temelju natječaja.


No, možda najzanimljivija primjedba sindikata tiče se nadležnosti ministra Gordana Marasa jer Sindikati drže da je novi Zakon o HGK trebao "nositi" HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Poštujmo tradiciju, plaćajmo Komori

"Više je nego očito kako Ministarstvo poduzetništva i obrta nije nadležno za podnošenje Prijedloga Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori već je to u nadležnosti Ministarstva gospodarstva", naglašavaju Sindikati dodajući da je nedvojbeno kako je dio prošlosti HGK poprilično zatamnjen kriminalnim radnjama i rastrošnošću bivšeg predsjednika Komore što je i dalje predmet istrage. No, to nije razlog za ovakve promjene Komore.

"No zbog toga ne treba, dapače, ne smije se uništavati, pokopati cijelu instituciju. Pa i jedan je bivši predsjednik vlade završio u zatvoru i za puno toga mu se još sudi, ali nikom nije palo na pamet zbog toga ukinuti instituciju Vlade Republike Hrvatske kao takvu", tvrde Sindikati dodajući da se ovim zakonom želi što prije nad Komorom ostvariti nadzor i ukinuti ili značajno umanjiti njena autonomija.

Sindikati se pozivaju na "tradiciju, "društveno mjesto" i "važnost" Komore za hrvatsko gospodarstvo i Republiku Hrvatsku.

Sukob Marasa i Vrdoljaka

"Odustanite od odredbi o dragovoljnom članstvu i podčinjavanju Komore Vladi RH, a nejasno uređene ili nedovoljno uređene i manjkave članke uredite u skladu s dobrom pravnom praksom i potrebama gospodarstva", stoji u prijedlozima Sindikata kojeg potpisuju Krešimir Sever, Mladen Novosel, Vilim Ribić, Ozren Matijašević i Damir Jakuš.

Podsjetimo,  nacrt prijedloga Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori trebalo je "nositi" Ministarstvo gospodarstva HNS-ova Ivana Vrdoljaka. To je ministarstvo trebalo objaviti nacrt zakona i pozvati na javnu raspravu.

No, nakon niza odgoda te javnih rasprava između dva ministra o članarini HGK i izboru predsjednika Komore, nacrt Zakona je objavilo Ministarstvo poduzetništva i obrta gdje stoluje SDP-ov Maras.

 

Pročitajte više