Sirijski mirovni pregovori bez rezultata: "Mislim da je dobro da se dvije strane vrate kući i razmisle o svojoj odgovornosti"

Foto: Guliver image/Getty images

MEĐUNARODNI posrednik Lakhdar Brahimi u subotu je potvrdio da u prva dva kruga sirijskih mirovnih pregovora između režima i oporbe nije došlo do napretka koji bi bio vrijedan pažnje te da je treći krug pregovora neizvjestan, prenosi AFP.

"Mislim da je dobro da se dvije strane vrate kući i razmisle o svojoj odgovornosti te kažu žele li da se mirovni proces nastavi ili ne", rekao je Brahimi novinarima nakon završetka trotjednog pregovaranja u Ženevi.

UN-ov posrednik za Siriju želio je uz odobrenje dviju strana objaviti datum novog kruga pregovora, ali vladina strana je odbila predložene teme razgovora te je Brahimi odlučio stranama dati vremena da razmisle. Kao teme trećeg kruga pregovora predloženi su nasilje i terorizam, prijelazna vlada, nacionalne institucije i nacionalno pomirenje.

"Vlada smatra da je najvažnije pitanje terorizam, dok oporba ponajprije želi razgovarati o prijelaznoj vladi, mi smo predlagali da se prvi dan raspravlja o terorizmu, a drugi dan o prijelaznoj vladi", kazao je Brahimi. "Nažalost, vladina strana je to odbila, izazvavši sumnju kod oporbe da apsolutno ne želi razgovarati o prijelaznoj vladi", dodao je Brahimi.

Izrazio je nadu da će "dvije strane malo bolje razmisliti i odlučiti se za primjenu Ženevske izjave koju su velike sile usvojile u lipnju 2012. kao plan političkog rješenja sukoba koji traje već skoro tri godine". Brahimi je također "izrazio žaljenje" zbog ishoda pregovora i "ispričao" se sirijskom narodu koji je polagao velike nade u pregovore u Ženevi.

Glasnogovornik sirijske oporbe Louai Safi kazao je da bi treći krug pregovora, bez rasprave o prijelaznoj vladi, bio čisti "gubitak vremena". "Režim ne misli ozbiljno. Nismo ovdje da bismo pregovaralo o Ženevskoj izjavi već da bismo je primijenili", poručio je Safi.

Pročitajte više