Šišljagić: Osječko-baranjska županija ima nedostatak skladišnih prostora za pšenicu

RATARI i stočari su u problemima. Žetva pšenice je pred vratima, a očekivani ovogodišnji prinos iznosi 300 tisuća tona za područje Osječko-baranjske županije. I dalje je aktualan problem skladišnice, kaže župan Vladimir Šišljagić.

"Osječko-baranjska županija ima samo 11 tisuća tona licenciranih skladišnih prostora u silosima. Ne zna se kome će seljak prodati, po kojoj cijeni, gdje će uskladištiti i tko će jamčiti za uskladištenu pšenicu", istaknuo je Šišljagić.

Kada je u pitanju stočarstvo, stočare muči pitanje legalizacije poljoprivrednih objekata, a Šišljagić podsjeća da je Osječko-baranjska županija prva po proizvodnji mesa i mlijeka. 24% tih proizvoda na tržište cijele Hrvatske dolazi iz ove županije. Njihov prijedlog da se legalizacija može obaviti za jednu kunu, nije prošao.

"Nego se onda išlo na jedan drugačiji model zakona gdje je trebalo platiti komunalni i vodni doprinos, gdje je postupak bio izuzetno kompliciran, zbog čega je zapravo bilo samo nekoliko zahtjeva za legalizaciju", rekao je Šišljagić.

Pročitajte više