Sjećanje na žrtve Holokausta cvijećem i kamenčićima ispred Meštrovićeva paviljona

Foto: Hina

SPOMEN područje Jasenovac, Židovska općina Zagreb, Srpsko narodno vijeće i Romi Hrvatske pozvali su jučer na obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Holokausta u ponedjeljak 27. siječnja postavljanjem cvijeća ili kamenčića uz instalaciju "K19" umjetnika Zlatka Kopljara na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

Kopljarova instalacija "K19", skup spomeničkih konstrukcija nastalih od opeka koje su logoraši napravili u koncentracijskom logoru u Jasenovcu za Drugoga svjetskog rata, postavljena je ispred Hrvatskog doma likovnih umjetnika (HDLU) prošli petak kao uspomena na sve stradale u logoru Jasenovac.

"U suglasnosti s autorom instalacije 'K19' Zlatkom Kopljarom, koja se nalazi na Trgu žrtava fašizma, a koja evocira uspomenu na sve stradale u logoru Jasenovac, Spomen područje Jasenovac u suradnji sa Židovskom općinom Zagreb, Srpskim narodnim vijećem i Romima Hrvatske poziva sve prolaznike, dobronamjerne sugrađane grada Zagreba i sve druge koji to žele, da na Dan sjećanja na žrtve Holokausta uz pet ciglenih stupova postave cvijeće ili kamenčiće u spomen svima stradalima", stoji u priopćenju.

Građani su pozvani da to učine tijekom cijeloga dana u ponedjeljak 27. siječnja, na dan kada je prije 69 godina oslobođen koncentracijski logor Auschwitz Birkenau, najveći i najstrašniji koncentracijski logor nacističke Njemačke, gdje je deportirano više od 1,3 milijuna ljudi iz čitave Europe, od kojih je 1,1 milijun ubijen.

S približavanjem sovjetskih trupa Auschwitzu u siječnju 1945., većina preživjelih logoraša evakuirana je i poslana na marš smrti. Zatvorenici koji su ostali u logoru oslobođeni su 27. siječnja 1945., na dan koji se danas obilježava kao Dan sjećanja na žrtve Holokausta. Danas su dijelovi tog kompleksa muzej i od 1997. pod zaštitom UNESCO-a i na spisku svjetske baštine UNESCO-a.

Pročitajte više