Sjeverna Koreja zaplijenila kinesku ribaricu: Traži 40.700 dolara za brod i posadu

Foto: Hina

SJEVERNA Koreja zaplijenila je kinesku ribaricu i tražila plaćanje kazne, objavili su u utorak kineski mediji o prvom takvom slučaju u posljednjih više od godine dana koji bi mogao izazvati daljnje zaoštravanje odnosa između Pyongyanga i njegova glavnog saveznika.

Ribaricu iz sjevernokorejske luke Dalian sa šest članova posade zaplijenili su Sjevernokorejci 12. rujna u Južnom moru između Kine i Korejskog poluotoka.

Vlasnik broda izjavio je da je dva dana poslije primio telefonski poziv, najvjerojatnije sjevernokorejske obalne straže koja ga je izvijestila da je plovilo zaplijenjeno zbog ribarenja u sjevernokorejskim vodama.

Sjeverna Koreja tražila 40.700 dolara kazne


Sjeverna Koreja je tražila 40.700 dolara za puštanje broda i posade, no 17. rujna članovi posade su se vratili u svoje ribarsko selo s ozljedama na tijelu i bez novčanika.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je upoznato s incidentom i da je kinesko veleposlanstvo u Pyongyangu u ponedjeljak uložilo prosvjed sjevernokorejskoj vladi.

Kina je najveći dobavljač hrane i nafte za Pyongyang, no odnosi dviju zemalja su zategnuti. Sjeverna Koreja izolirana je UN-ovim sankcijama zbog nuklearnih ambicija i lansiranja raketa.

Pročitajte više