Sjevernokorejci u potrazi za hranom ulaze u Kinu i ubijaju seljake

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

SJEVERNOKOREJSKI vojnik ubio je četvero stanovnika u kineskom selu Nanping koje se nalazi na granici sa Sjevernom Korejom. U proteklih nekoliko godina sjevernokorejski vojnici, ali i civili, u istom su selu ubili najmanje 20 osoba što je neke navelo da napuste svoje domove zbog straha od novih ubojstava.

Kako piše Bloomberg, nasilje je odraz očaja među vojnicima od kada je Kim Jong Un preuzeo vlast prije tri godine. Kada na području Kine ne traže hranu, vojnici dolaze krasti novac.

Rijeka Tumen smrzne se tijekom zimskih mjeseci pa sjevernokorejski vojnici mogu lako doći do Kine. Vojnici dolaze do sela i zahtijevaju hranu.

"Bodljikave žice koje odvajaju Kinu i Sjevernu Koreju kao da ne postoje, a neki dijelovi rijeke tako su plitki da je voda do koljena", kazao je Kang Dong Wan, profesor međunarodnih odnosa na južnokorejskom sveučilištu Busan Dong, i dodao da je tu granicu teško kontrolirati zbog njenog opsega.

Kim Jong Un pojačao kontrolu

"Stražarima je mito bilo jedno od ključnih izvora prihoda za preživljavanje, no Kim Jong Un je dolaskom na vlast pojačao kontrolu pa im je sada teško uzimati mito. Zato su se okrenuli devijantnom ponašanju", kazao je Kang Dong Wan, profesor međunarodnih odnosa na južnokorejskom sveučilištu Busan Dong.

Tijekom 1990-ih godina u Sjevernoj Koreji od gladi je umrlo više od milijun ljudi, procjenjuje Južna Koreja. Iako je vojska bolje opremljena hranom od ostalih, opskrba na zabačenim dijelovima se pogoršala.

"Vojne jedinice na rubnim područjima, ili one s manjim utjecajem, dobivaju manje hrane. To će se još pogoršati. Procjenjuje se da 2 milijuna stanovnika još uvijek nije u mogućnosti da se propisno nahrane", kazao je Kwon Tae Jin, istraživač s instituta GS&J iz Seoula.

Pročitajte više