Skandal s konjetinom sve većih razmjera: Irska klaonica lažno deklarirano meso slala u Češku

Ilustracija: AFP

SKANDAL s konjetinom lažno deklariranom kao govedina poprima sve veće razmjere i svakodnevno se diljem Europe otvaraju novi detalji, ali i novi slučajevi.

Irski ministar poljoprivrede Simon Coveney izvijestio je javnost o tome kako su otkrili da klaonica "B&F Meats" iz Carrick-on-Suira konjetinu lažno označava kao govedinu i prodaje je u Češku. Klaonica je odmah po otkriću te prevare zatvorena. Ovo je prvi put od otkrića skandala da je Irska otkrivena i potvrđena kao jedna od zemalja koje su izvor lažno deklariranog mesa. Do sad su mahom europske zemlje upirale prstom upirale u dobavljače iz Poljske i Rumunjske.

"B&F Meats" je jedna od najstarijih irskih klaonica i imala je dozvole za klanje i goveda i konja. Naime, konjetinu (testiranu i ispravno deklariranu) dozvoljeno je prodavati i za konzumaciju ljudima, a i kao hranu za životinje.

Konjetina pronađena u mljevenom mesu u Italiji

Konjetina je pronađena u šest tona mljevenog mesa označenog kao govedina, dok je 2.400 pakiranja lazanja zaplijenjeno iz tvrtke na sjeveru Italije. Proizvode je pakirala talijanska grupacija "Primia", čije je sjedište u gradu San Giovani u Brescia, nedaleko od Bologne.

Talijansko Ministarstvo zdravlja priopćilo je da će 26 tona kuhanih i zamrznutih "goveđih" obroka biti vraćeno. Ovo su prvi pozitivni rezultati ispitivanja na tragove konjetine u govedini u Italiji od izbijanja skandala tijekom prošlog mjeseca.

Pročitajte više