Skandal s konjskim mesom i dalje potresa Europu: I Nestle u proizvodima s "govedinom" otkrio konjski DNK!

Foto: Nestle

ŠVICARSKI prehrambeni gigant Nestle povukao je iz prodaje sve svoje proizvode od govedine njemačkog dobavljača H.J. Schypke, nakon što su u tim proizvodima jučer pronađeni tragovi konjskog DNK, javlja BBC. Iz kompanije su priopćili kako povlače nekoliko vrsta pašteta, raviole i tortelline od govedine s polica u Italiji i Španjolskoj, ali i lasagne isporučene u Francusku.

"Naša laboratorijska istraživanja otkrila su tragove konjskog DNK u dva proizvoda njemačkog dobavljača H.J. Schypke. Ipak, hrana nije opasna za ljude i obaviještene su vlasti u zemljama u koje su proizvodi isporučeni", priopćili su jučer iz Nestlea.

Konjsko meso otkriveno je u nekoliko proizvoda označenih kao "govedina" koji su se prodavali u supermarketima diljem Europe, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Švedsku, Švicarsku, Njemačku i Irsku.

Nestle je samo posljednji u nizu prehrambenih giganata koji je u svojim proizvodima pronašao tragove konjskog mesa. Skandal već nekoliko tjedana potresa Europu, a u Francuskoj i Velikoj Britaniji u tijeku su opsežne istrage. Dosad su u sklopu istraga o skandalu privedene tri osobe.

Pročitajte više