Skandal u Dubrovniku: Samostan iz 15. stoljeća Habsburgovci "obnavljali" armiranim betonom!

Foto: Index

NAKON što je Index prošlog tjedna upozorio na devastaciju vanjskog dijela franjevačkog samostana Gospe od Špilica na otoku Lopudu, Ministarstvu kulturu proslijedili smo i nove informacije koje su doveli do šokantnog otkrića, a to je da se ovaj objekt iz 15 stoljeća "obnavljao" - armiranim betonom! 
 
> Nakon prijave Indexa zaustavljena devastacija Franjevačkog samostana na Lopudu  
 
Ministarstvu kulture dostavili smo fotografije iz kojih je vidljivo da su ispod svodova u tvrđavi ispod gornje terase izbetonirane armirano-betonske križne konstrukcije, a armirano-betonske grede korištene su umjesto kameno-bačvastih u prostoru iz kojeg se silazi na more u pravcu Šipana.
 
Inspekcija Ministarstva kulture Konzervatorskog odjela u Dubrovniku utvrdila je daljnju devastaciju. 
 
Armirano betonske konstrukcije bez znanja i dozvole Konzervatora
 
"Rekonstrukcija završne terase prvotnog bastiona izvedena je bez prethodnog odobrenja Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, izvedbom armirano betonske konstrukcije.  U listopadu 2013. godine investitor se obratio ovom Konzervatorskom odjelu u  vezi nastavka radova na rekonstrukciji samostana. Održan je sastanak s predstavnicima  investitora, projektanta i izvođača radova, te je zatražena dopuna projektne dokumentacije. Dana 8. studenog 2013. izdano je stručno mišljenje za izmjenu i dopunu Glavnog projekta rekonstrukcije Franjevačkog samostana, sanaciju obaloutvrdnog zida i rekonstrukciju Tvrđave  Gospe od Špilica na Lopudu. Investitor je upućen na pokretanje postupka kod nadležnog Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenta prostornog uređenja i gradnje u kojem će Konzervatorski odjel u Dubrovniku utvrditi konačne posebne uvjete iz područja zaštite kulturne baštine", stoji u odgovoru Ministarstva kulture na prijavu Indexa. 
 
Očevid Konzervatorskog odjela u Dubrovniku također je slijedom fotografija koje je dostavio Index došao do novih šokantnih otkrića kod obnove ovog samostana. 
 
"Očevidom je utvrđeno da je ispod prostorije br. 6 izvedena nova prostorija u armiranom betonu. Navedeni radovi nisu bili uključeni u ovjereni Glavni projekt za ishođenje građevne dozvole, te Konzervatorski odjel u Dubrovniku nije izdao suglasnost za njenu izgradnju", stoji u potvrdi Ministarstva kulture. 
 
Dozvole su trebali dobivati uslijed radova!?
 
Uvidom u građevinsku dozvolu kao i dozvolu Konzervatorskog odjela u Dubrovniku došli do saznanja kako se prema dozvoli Ministarstva kulture iz 2005. godine konačno "oblikovanje samostana rješavalo se tijekom radova"? A zanimalo nas jeli riječ o uobičajenom postupku kod obnove ovakvih objekata. U Ministarstvu kulture tvrde da je riječ o uobičajenoj praksi. 
 
"Prema uobičajenoj konzervatorskoj praksi moguće su izmjene i dopune projekta tijekom građevinskih radova, temeljem novih spoznaja, do kojih se dolazi tijekom radova i rezultatima istraživanja. Zbog upuštene nivelete poda i potrebe povezivanja s vanjskim prostorom, oblikovanje lučnog otvora u prostoriji br. 6 definirano je tijekom radova rekonstrukcije", stoji u odgovoru Ministarstva kulture. 
 
Podsjetimo, kako je ovo zdanje dobila obitelj von Habsburg prije 11 godina i to na koncesiju od 99 godina. Franjevačka provincija Svetog Jeronima u Zadru imala je tada samo jedan uvjet, a to je hitna obnova derutnog samostana s pripadajućom crkvicom, renesansnim vrtom i tvrđom. Obnova je kasnila, a napokon je krenula prije par godina da bi bila zaustavljena 2010. godine uslijed financijske krize. Nedavno se opet krenulo s radovima. 
 
Franjevcima neugodno odgovarati na pitanje o devastacijama
 
Tvrtka "Arcus Dalmatia" preuzela je 2004.godine u cijelosti ugovor o zakupu samostanskog kompleksa Svete Marije, a za izvođača radove uzeli su građevinsku tvrtku kontroverznog Stjepa Butjera, bliskog prijatelja bivše ministrice Marine Matulović Dropulić. 
 
Tvrtki Arcus obratili smo se još prije osam dana, a do danas nismo od njih dobili nikakve odgovore. Naime, nakon telefonskog razgovora o devastacijama sakralnog objekta koji je pod njihovom nadležnošću, zatražili su od nas pitanja pismenim putem. No, kao što smo već napisali, nismo dobili nikakve odgovore. 
 
Obratili smo se i Franjevačkom samostanu Svetog Frane u Zadru koji je obitelji Habsburg podario samostan na 99 godina. 
 
"Namjeravate li i u kojem uvjetima možete raskinuti ugovor o koncesiji te na taj način eventualno zaštititi ovaj najvredniji  lopudski spomenik?", pitanje je koje smo franjevcima postavili dva puta u tjedan dana, no nismo dobili nikakve odgovore. 
 
Zaustavljeni radovi 
 
Na kraju valja naglasiti kako su radovi na obnovi-devastaciji samostana na Lopudu zaustavljeni nakon što je Index prije tjedan dana upozorio na rušenje ograda samostana te oštećenja na potpornom zidu, a koja su nastala radom rovokopača. 
 
Za sada nije poznato hoće li netko odgovarati zbog ove devastacije. 

Pročitajte više