Škare Ožbolt: Sutrašnja presuda Haaga o genocidu nad Hrvatskom povijesni je događaj

Foto: FAH

VESNA ŠKARE OŽBOLT nastupila je jutros u emisiji Novi dan na N1 te se osvrnula na sutrašnju odluku o genocidu pri ICJ-u u Haagu vezano uz hrvatsku tužbu Srbije za genocid i srpsku protutužbu, ali i na povratak Branimira Glavaša u Hrvatsku.

Škare Ožbolt je istaknula kako sutrašnji dan označuje povijesnu odluku.

"To je povijesna odluka, drugi put Haag odlučuje o genocidu. Bez obzira na ishod, ovo je važan politički, povijesni i moralni događaj. Dvaput je Srbija bila predmet razmatranja Međunarodnog suda pravde. Mislim da je naš tim izvrsno odradio posao i kvalitetno su prikazali cijelo stanje stvari", smatra.

Dodala je i kako vjeruje da srpska protutužba ima malo šansi za uspjeh. Komentirala je i moguće posljedice presude Srbiji za genocid.

"Srbija bi morala platiti ratnu odštetu, dati podatke o nestalima koji još nisu pronađeni. Nastavit će se tražiti nestali i reperkusije su velike u slučaju da Srbija bude optužena".

Ako tužbe budu odbačene, ništa od normalizacije odnosa

Ukoliko dođe do odbacivanja hrvatske i srpske tužbe, Škare Ožbolt drži da neće doći do normalizacije i dobrosusjedskih odnosa među zemljama.

Osvrćući se na jučerašnji povratak Branimira Glavaša u Osijek, rekla je kako ju je doček podsjetio na atmosferu 90-ih.

"Emocije koje se opet oživljavaju možda nekima djeluju prevatreno, možda trebamo ići u smirenijem tonu i razvoju zemlje. Ne možemo više biti dio balkanske unije, moramo se usredotočiti na napredak i ići u razvoj. Ove stvari se događaju kada nemate posla i ne vidite izlaz - počnete gledati u prošlost i živjeti u njoj", zaključila je.

Pročitajte više