Skinuta ploča s dvojezičnim natpisom sa zgrade Općine Krnjak: "Ovo je eskalacija agresije i vandalizma"

Foto: krnjak.hr

NEPOZNATI počinitelji noćas su skinuli ploče s dvojezičnim natpisom sa zgrade Općine Krnjak, potvrđeno je iz policijske postaje Vojnić, zadužene za Općine Krnjak i Vojnić.

Načelnik Dejan Mihajlović o tom je izvijestio policiju, a iz policijske postaje kažu kako očevid još nije ni započeo nego bi trebao danas.

Inače, u Vojniću je prije desetak dana prekinuta nogometna utakmica između lokalne Petrove gore i Krnjaka 95. Razlog prekida bio je ćirilićni natpis kojeg su izvjesili navijači Petrove gore čiji su igrači većinom Srbi, a Krnjaka Hrvati. Iako direktnih sukoba nije bilo, odnosi su značajno zaoštreni.

Prije toga, 22. svibnja, provaljeno je u zgradu Općine Krnjak s koje je skinuta i ukradena zastava Republike Srbije. 

SDF: Eskalacija netolerancije, agresije i vandalizma

Srpski demokratski forum osudio je čin koji se noćas dogodio u općini Krnjak, gdje su nepoznate osobe skinule dvojezične ploče sa zgrade općine.

"Upozoravamo na eskalaciju međunacionalnih tenzija, netolerancije, agresije i vandalizma koji se prelijevaju iz istočne Slavonije, a vezani su za uspostavu demokratskih standarda i civilizacijskih stečevina u zaštiti i promociji ljudskih prava i prava nacionalnih manjina.

Dvojezične ploče koje su se na zgradi općine Krnjak nalazile već dugi niz godina su zapravo simbol suživota i dobrih međunacionalnih i međuljudskih odnosa Hrvata i Srba na tom području i njihovo nasilno skidanje pod okriljem noći predstavlja atak mržnje prema srpskoj manjini i čin podrivanja ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske i udar na dosegnute demokratske vrijednosti pomirenja, prosperiteta, vladavine prava i svekolikog razvoja.

Prava nacionalnih manjina, posebno pravo Srba na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, nisu problem samo onih jedinica lokalne samouprave u kojima se ovaj manjinski standard može i treba implementirati, već postaju ispit demokratske zrelosti Republike Hrvatske, te ispit iz tolerancije i uvažavanja za cjelokupno hrvatsko društvo.

Zbog toga, Srpski demokratski forum apelira na smirivanje međunacionalnih tenzija koje su potpuno nepotrebno i neutemeljeno izazvane, te poziva nadležna državna tijela na odlučnu akciju protiv vandalizma i šovinizma koji pod krinkom protivljenja ćirilici prijete demokratskim stečevinama hrvatskog društva i razvoju Hrvatske kao moderne europske države koja provodi vlastite zakone te štiti i promiče ljudska prava i prava nacionalnih manjina", stoji u priopćenju Veljka Džakule, predsjednika Upravnog odbora SDF-a.

Pročitajte više