Skupi nacionalizam: Nakon gigantskog Aleksandra, Makedonci u Skopju digli i kip Filipa II.

NAKON što su nedavno u centru Skopja makedonske vlasti podigle ogromni kip Aleksandra Velikog, službeno nazvan "Ratnik na konju", danas su mu "u društvo" poslali i njegovog oca, Filipa II. Makedonskog.

Važno je imati mjeru

Riječ je o nešto manje impozantnom kipu negoli je to onaj Aleksandra, ali i dalje je riječ o monumentalnom spomeniku.  Kip Filipa II. službeno je nazvan "Ratnik", a izliven je u bronci. Visok je 13 metara, ali je postavljen na postolje visoko 16 metara, na kojem će biti izgrađene i tri fontane u bronci i mramoru, kao i još četiri kipa žena sa djecom u naručju.

Kip Filipa II. okrenut je da licem gleda ka grandioznom spomeniku posvećenom njegovom sinu, te se već može govoriti kako je ovaj trg u Skopju postao poligon za iskazivanje nacionalističkih strasti od strane makedonskih vlasti. Grandioznost je, čini se, primarni kriterij, pa koliko koštalo da koštalo.

Novci su se mogli i bolje iskoristiti

A čitav projekt spomeničkog kompleksa košta nemalenih pet milijuna eura, zbog čega je opozicija oštro napala premijera Gruevskog. Premijeru nepotrebnu rastrošnost zamjeraju i građani, a mnogi baš i ne gledaju sa simpatijama ovakav način promoviranja nacionalizma, pogotovo ne u trenucima kada su međuetničke tenzije u zemlji na vrhuncu, a diplomatski spor oko imena i povijesnog nasljeđa sa Grčkom koči pristup Makedonije međunarodnim organizacijama.

Pročitajte više