Slavonski gradovi Austrijancima moraju isplatiti 66 milijuna kuna odštete za projekt koji nije ni pokrenut

ZBRINJAVANJE otpada u Osijeku zabrinjava. Pet slavonskih gradova Osijek, Beli Manastir, Vukovar, Vinkovci i Županja austrijskim tvrtkama Strabag i Saubermacher mora isplatiti ukupno 66 milijuna kuna odštete za regionalni centar za zbrinjavanje otpada koji nikad nije sagrađen.

Tako je odlučio Arbitražni sud u Parizu, zaključivši kako je spor nastao zbog otkaza ugovora o izgradnji. "Takva je odluka neodrživa", poručio je ravnatelj Javne ustanove za zbrinjavanje otpada istočne Slavonije Milan Kamenko.

"Dosuđena je izgubljena dobit od gotovo pet milijuna eura. Za posao koji nije ni po čemu započet, ne samo da nije započet, nego Strabag i Saubermacher nikada nisu ni dokazali da su uopće u mogućnosti započeti takav posao", rekao je Kamenko.Ključno je pitanje zašto je ugovor uopće potpisan, ako se unaprijed znalo da ga je nemoguće realizirati, kaže član upravnog vijeća ZOIS-a Zdravko Peko.

"U ugovoru koji je potpisan, stoji da izvođač bez obzira na drugu stranu, mora prilagođavati ugovor zakonskim propisima, što u nijednom momentu nije napravljeno. Znači to je u startu bilo kršenje svih obaveza", pojasnio je Peko.Ako odluka suda ostane na snazi, grad Osijek morat će platiti 43 posto iznosa, a ostatak će biti raspoređen na ostale gradove. Kamenko se nada i pomoći države.

"Ukrasti iz Slavonije 60 milijuna kuna, za posao za koji niti jedan ašov nije zabijen, a da za to nismo krivi, mislim da je to nešto što ova država ne bi smjela dozvoliti", kaže Kamenko.

Pročitajte više