Slavonski voćari za udruživanje u zadruge: "Zakonski uvjeti postavljeni su za velike sustave poput Agrokora"

Ilustracija: Shutterstock

DVADESETAK slavonskih voćara danas se okupilo na imanju Branka Brankovića u Kruševici kod Slavonskog Broda gdje su uz redovnu razmjenu iskustava kao središnju temu imali udruživanje u zadruge zbog problema vezanog uz usitnjena gospodarstva.

Iz razgovora se moglo protumačiti kako poljoprivrednici postaju sve svjesniji da će uskoro morati krenuti u tom smjeru.

Svjestan je toga i Ante Plivelić, vlasnik tvrtke Gomolava koja raspolaže s hladnjačama kapaciteta 6.000 tona. Plivelić je okupljenim voćarima ponudio partnerstvo u zakupu njegovih skladišnih kapaciteta, a koje planira dodatno povećati kako bi se zajedno s domaćim voćarima obranio od inozemne konkurencije. "Hrvatskoj trenutno nedostaje hladnjača kapaciteta 300.000 tona. Dio komora proizvođači trebaju izgraditi uz svoje voćnjake, a dio uroda treba smjestiti kod sustava kao što je naša tvrtka. Našim kooperantima nudimo skladištenje po europskim cijenama. Na njima je da imaju proizvodnju koja će sama sebe održavati", istaknuo je.

U prilog udruživanju, dodao je, ide i problem nerentabilnosti prosječne hrvatske proizvodnja od 15 tona jabuka po hektaru, zbog čega bi se voćari trebali udruživati kako bi ostvarili pravo na potpore bez kojih se, istaknuo je, ne mogu ravnopravno boriti s konkurencijom iz ostatka EU koja te iste potpore koristi. "Izgleda da smo došli do zida i dalje bez udruživanje nećemo moći", poručio je voćar Branko Braković, ocijenivši kako je resorno ministarstvo za to trebalo i ranije dati okvir. Ustvrdio je kako proizvodnja kojom raspolaže jednostavno ne može opstati bez znatnog ulaganja, a do njih se nada lakše doći kroz sustav zadruga.

"Zakonski uvjeti bili su postavljeni za velike sustave poput Agrokora, Fragarije..."


Pero Marić iz Virovitice kaže kako udruživanje među kolegama poljoprivrednicima zagovara već desetak godina, ali bezuspješno. "Zakonski uvjeti bili su postavljeni za velike sustave poput Agrokora, Fragarije... Uz to, naši ljudi imaju negativna iskustva iz prošlih vremena", rekao je Marić. "Mi smo sitni, udruživati se moramo, troškovi su tada manji. Vani su to prošli, oni imaju i bolju infrastrukturu kad je u pitanju država. Nadam se da će nam sada olakšati korištenje potpora. Mi kao proizvođači moramo biti u voćnjaku i brinuti se da uzgojimo kvalitetno", kazao je Anđelko Dobročinac iz Tovarnika.

Za procjene ovogodišnjeg uroda i zarade voćari kažu kako je još rano, vremenske prilike su nepovoljne te je potrebno dodatno korištenje zaštitnih sredstava, što znači i dodatne troškove. Međutim i uz povoljne ishode, zabrinuti su zbog trenutne napetosti između EU i Rusije koja je veliko tržište za jabuku, posebno u slučaju ako uvede embargo voćarima iz EU.

Pročitajte više