Slijepi kineski disident: Želim napusititi Kinu, Amerikancima ne dopuštaju da me posjete

SLIJEPI kineski disident Chen Guangcheng rekao je da je mu je onemogućen sastanak s američkim dužnosnosnicima kako bi s njima razgovarao o napuštanju Kine.

Guangcheng se trenutno nalazi u bolnici u Pekingu, a za BBC je rekao kako vjeruje da kineski dužnosnici ne dopuštaju američkima da ga posjete.

Američka diplomacija danas je potvrdila da se Chen Guangcheng od bijega iz kućnog pritvora prošloga tjedna nalazio pod njihovom zaštitom te su izvijestili kako je njegova želja da napusti Kinu. Odbijen je dogovor prema kojem bi mu se trebao osigurati siguran ostanak u njegovoj domovini.

"Želim napustiti Kinu"

Svega nekoliko sati nakon što je Chen Guangcheng napustio Američko veleposlanstvo u Pekingu kako bi otišao u bolnicu na liječnički pregled te se potom konačno opet našao uz svoju obitelj, izvijestio je javnost kako se osjeća ugroženo i želi napustiti zemlju.

State Department je potvrdio kako su dva puta telefonski razgovarali s Chenom, kako su upoznali i njegovu suprugu te kako su oboje izrazili želju za napuštanjem Kine. Američka je diplomacija potvrdila kako će Washington pokušati ponovno s Pekingom otvoriti pregovore o Guangchengovom slučaju.

Podsjetimo, slijepi kineski odvjetnik je svjetsku slavu stekao otkrivanjem kršenja ljudskih pravila vezanih uz kinesku politiku jednoga djeteta. Proteklih sedam godina je proveo u zatvoru te u kućnom pritvoru, a njegova obitelj zaprimala je prijetnje smrću.

Pročitajte više