Slike kaosa iz Grčke: Prazne police supermarketa, benzinske crpke ostaju bez goriva

Foto: Twitter, Guliver image/Getty images

PIERRE MOSCOVICI, europski povjerenik za ekonomske i financijske poslove i službeno je potvrdio francuskoj postaji RTL kako Grčka neće platiti ratu duga MMF-u u iznosu od 1,6 milijardi eura, a koja dospijeva u utorak.

Isto tako čini se kako je sasvim sigurno da za Grčku neće biti produžen rok za plaćanje duga. Moscovici je još jutros bio uvjeren da još ima "prostora za pregovore" Grčke i njezinih vjerovnika te najavio i nove prijedloge Bruxellesa.  

Grčka Vlada poziva da se glasa protiv

Govoreći danas kasno popodne o o najavljenom referendumu u Grčkoj, Moscovici vjeruje da mogu uvjeriti grčke vlaste da pozovu narod da se prihvate mjere štednje.

"Treba li prijedlog koji su iznijeli Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond na euroskupini 25. lipnja 2015., a koji se sastoji od dva dijela koji zajedno čine njihov sveobuhvatni prijedlog, biti prihvaćen?", bit će referndumsko pitanje, a kao prva opcija nudit će se odgovor: NE. Grčka vlada pozvala je da se na referendumu glasa protiv mjera štednje.



Grčka Vlada odlučila je zatvoriti banke kako bi spriječila navalu štediša, što bi izazvalo trenutni kolaps bankovnog sustava, a sada je krenulo pražnjenje polica u supermarketima te se stvaraju i redovi na benzinskim crpkama.

 


Oko polovice benzinskih crpki ostalo je bez goriva, a vozači osim vozila pune i kanistere kako bi stvorili zalihe.

Na mnogim crpkama uvedeno je ograničenje kupnje od 20 eura po vozilu.

Prazne se i police supermarketa jer građani očekuju snažan rast cijena hrane pa kupuju sve što mogu pronaći kako bi stvorili zalihe.

Na ulicama je i policija koja bi građanima trebala dati osjećaj sigurnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte više