Slobodna sirijska vojska smijenila neučinkovitog zapovjednika

Foto: Guliver image/Getty images

SLOBODNA sirijska vojska, koju podržavaju zapadne i arapske zemlje u borbi protiv snaga Bašara al Asada i ekstremista bliskih al-Qaidi, obavila je u ponedjeljak da je smijenila svog zapovjednika.

U priopćenju Vrhovnog vojnog vijeća kaže se da će generala Selima Idrisa, koji je nekada bio časnik inženjerijskih postrojbi u sirijskoj vojsci, zamijeniti pukovnik Abdelilah al Bašir, koji je trenutno zapovijeda operacijama u pokrajini koja graniči s Izraelom na Golanskoj visoravni.

Do smjene je došlo zbog "neučinkovitosti zapovijedanja posljednjih mjeseci i kako bi se osiguralo vođenje vojnih operacija protiv kriminalnog režima i njegovih saveznika iz terorističkih organizacija", stoji u priopćenju.

Jedan dio oporbenih snaga bio je uvijek suzdržan prema Idrisu, koji je od osnivanja vrhovnog vijeća u prosincu 2012. uglavnom boravio u inozemstvu. Oporbene snage su za to vrijeme na terenu pretrpjele niz poraza od režimskih snaga koje su uz pomoć Hezbolaha uspjele vratiti pod svoju kontrolu dio teritorija izgubljenog na početku sukoba u kojem je dosad prema neslužbenim procjenama poginulo najmanje 140.000 osoba.

Pročitajte više